- redakcja Better Land
- 0 polubień
- 280 odwiedzin
Kiełki – właściwości odżywcze i wykorzystanie w kuchni. Przegląd
PoradnikKiełki to rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Obfitują w mnóstwo korzystnych składników odżywczych. Bardzo łatwo wzbogacić nimi najróżniejsze potrawy. Prosta jest także ich domowa uprawa.
Pamiętajcie, że kiełki, które proponujemy w drogerii ekologicznej posiadają certyfikat żywności ekologicznej. Na ich opakowaniu znajdziecie charakterystyczne logo zielonego euroliścia.
W domowej uprawie z pewnością przydadzą Wam się kiełkownice, które nie tylko pomogą kiełkom zdrowo rosnąć, ale także mogą stać się ozdobą kuchni. Poznajcie właściwości odżywcze poszczególnych rodzajów kiełków. Jest tego sporo!
Przeczytajcie także nasze porady dotyczące domowej uprawy kiełków:Jak wyhodować kiełki? Poradnik dla początkujących
Kiełki brokuła
Kiełki brokuła to przede wszystki spora poracja witamin A,C oraz składników mineralnych takich jak potas i żelazo. Warto wspomnieć także o sulforafanie, który ma właściwości przeciwnowotworowe.
Jak wykorzystać kiełki brokuła w kuchni? Dodaj je do sałatek, surówek, past kanapkowych, past warzywnych, hummusu czy też różnego rodzaju sosów. Kiełki brokuła poleca się jako wzbogacenie smaku i właściwości zdrowotnych dań dalekowschodnich, np. typu stir-fry.
Kiełki kopru
Na kiełki kopru trochę poczekamy. Ich domowa uprawa zajmuje ok. 10-14 dni. Ważna jest odpowiednia uprawa, aby ustrzec się przed pleśnią (przy okazji przeczytaj: Pleśń na kiełkach).
Koper, a także kiełki z kopru, cenimy za wysoką zawartość potasu. Jak wykorzystać kiełki kopru w kuchni? Świetnie wzbogacają właściwości smakowe sałatek, surówek czy np. pasty jajecznej.
Kiełki groszku
Kiełki grochu obfitują w składniki mineralne i witaminy. Ciekawostką jest ich stosunkowo słodki smak. Jak wykorzystać w kuchni? Dodaj do sałatki, zupy albo koktajlu.
Kiełki lnu
Wyróżnikiem lnu jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3. Mają także sporo błonnika. W kuchni sprawdzają się jako dodatek do ryżu, sałatek i kasz. Sprawdź kiełki lnu.
Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki wyróżnia lekko ostrawy smak. Jeżeli chodzi o właściwości odżywcze, warto zwrócić uwagę na dużą zawartość witaminy C. Zastosowania kulinarne. W sieci znajdziecie przepis na schabowego z kiełkami rzodkiewki. Sprawdzą się również posypane na kanapkę z pastą jajeczną oraz jako dodatek do roladek z szynki.
Kiełki ciecierzycy
Kiełki ciecierzycy obfitują w witaminy i aminokwasy, a także składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk i potas. Ciekawostką smakową jest ich orzechowy posmak. Wykorzystanie w kuchni? Dodaj do pasty warzywnej albo hummusu (także smakowego).
Kiełki lucerny
Kiełki lucerny uchodzą za jedne z najzdrowszych w tym zestawieniu. Obfitują w białka, witaminy oraz składniki mineralne i pierwiastki śladowe (selen, cynk). Możesz ozdobić nimi dania mięsne i rybne. Tak jak inne rodzaje kiełków sprawdzają się jako dodatek do sałatek.
Kiełki kozieradki
Na te kiełki nie trzeba długo czekać. Nadają się do konsumpcji już po 3-4 dniach. Nadają potrawom nieco orientalnego posmaku. Obfitują w witaminę E oraz składniki mineralne (np. fosfor, potas, magnez, siarka, żelazo). Dobrze uzupełniają się w towarzystwie innych kiełków. Kiełki kozieradki w kuchni sprawdzą się jako dodatek do sałatek, mięs, past warzywnych i hummusu.
Kiełki fasoli mung
Fasola Mung (zielona soja) to chyba najbardziej rozpowszechniona na świecie roślina przeznaczona do wysiewania na kiełki. Kiełki są bogate w witaminy i minerały (Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P, Na). Wpływają kojąco na układ nerwowy, zapobiegają mutacjom nowotrowowym komórek, chronią przed chorobami serca i układu krążenia. Te kiełki wyróżnia wysoka zawartość białka oraz błonnika. Są jędrne i chrupiące
Kiełki z fasoli adzuki
Kiełki Adzuki cenione są za wysoką zawartość białka oraz kwasu foliowego. Są dość chrupiące. Dodaj do ulubionej sałatki albo posyp nimi jajecznicę.
Kiełki słonecznika
W przypadkukiełków słonecznika zwraca uwagę duża zawartość witamin: A, D i B. Ich smak ma lekkie orzechowe nuty. Ich spożywanie korzystnie wpływa m.in. na przemianę materii oraz odporność. Dodawaj do sałatek i hummusu.
Kiełki gryki
Kiełki gryki wyróżniają się zawartością witamin z grupy B oraz cennego dla pracy układu krwionośnego barwnika – rutyny. Dodawaj do twarożku, koktajli. Możesz też posypać nim kanapkę albo zapiekankę.
Kiełki soczewicy
Te kiełki również bardzo szybko rosną. Kiełki soczewicy cenimy za zawartość białka, żelaza, witaminy C i soli mineralnych. Sprawdzają się jako dodatek zarówno do dań mięsnych jak i warzywnych.
Kiełki pora
W przypadku kiełków pora zaczniemy od ciekawostki. Wykazują działanie odświeżająco na oddech. Są lekkostrawne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wykorzystaj je do posypania sałatek i kanapek.
Kiełki rukoli
Kiełki rukoli wyróżniają się intensywną zieloną barwą. W smaku przypominają dojrzałą roślinę rukoli. Wykorzystasz je podobnie jak inne kiełki. Jako dodatek do sałatek, kanapek, ale także zielonych koktajli.
Kiełki koniczyny
Kiełki koniczyny to kolejna porcja prozdrowotnych składników: węglowodanów, aminokwasów, flawonoidów, witamin i minerałów. Ich wyrazisty smak sprawia, że sprawdzą się jako wzbogacenie dań mięsnych, sałatek, hummusów oraz kanapek.
Kiełki rzeżuchy
Kiełki rzeżuchy to klasyk i najprawdopodobniej najpopularniejszy rodzaj kiełków. Mają lekko pikantny smak. Właściwości odżywcze? Na pewno witaminy A, B, C i D oraz żelazo, fosfor, wapń, potas i jod. Znakomicie sprawdzą się na kanapkach, jako dodatek do zup-kremów warzywnych oraz hummusu.
Kosmetyka naturalna z wykorzystaniem kiełków
Na koniec kosmetyczna ciekawostka. Częste spożywanie różnych rodzajów kiełków korzystnie wpłynie na kondycję Waszych paznokci, włosów i skóry. Polecamy Wam również nasze kosmetyki naturalne do tych części ciała!
Komentarze (0)