Artykuł
Kwasek cytrynowy – zastosowania w kuchni
Kwasek cytrynowy, jak sama nazwa podpowiada, ma silnie kwaśny smak. Jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Do czego może się przydać w naszych kuchniach?
Artykuł
Jak wykorzystać naturalny olejek eukaliptusowy?
Olejek eteryczny z eukaliptusa świetnie sprawdza się podczas wspomagania leczenia dolegliwości dróg oddechowych, przy masażach, w saunie oraz jako odstraszacz owadów. Dowiedz się więcej na temat jego właściwości i wykorzystania.
Artykuł
Gojnik. Jak przygotować napar i dlaczego warto?
Gojnik w postaci naparu spożywali podobno wojownicy i mieszkańcy w starożytnej Grecji. Wierzono, że pomaga on wypędzać choroby, dodaje energii. Gojnik wykorzystywano także przy opatrywaniu ran. Przypuszczenia naszych przodków potwierdzają obecnie badania naukowe.
Artykuł
Jak wykorzystać naturalną hennę do włosów? Zalety i przechowywanie
Naturalna henna do włosów to barwnik roślinny. Pozyskuje się go z liści krzewu hennowego, które po rozdrobnieniu, ugotowaniu i wysuszeniu można z powodzeniem wykorzystać w kosmetyce naturalnej.