- redakcja bloga better land
- 0 polubień
- 162 odwiedzin
Kwasek cytrynowy – zastosowania w kuchni
PoradnikKwasek cytrynowy, jak sama nazwa podpowiada, ma silnie kwaśny smak. Jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Do czego może się przydać w naszych kuchniach?
Jak działa kwasek cytrynowy?
Kwasek cytrynowy to dobrze znany środek zakwaszający i regulującym pH:
- wzmacnia aktywność przeciwutleniaczy,
- zapobiega odbarwieniom owoców i stratom witaminy C.
- przyspiesza peklowanie mięsa,
- zapobiega zmianom smaku, konsystencji i barwy żywności.
W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go na potęgę. Nie dość, że jest bezpieczny i stosunkowo tani, to jest też uniwersalny – może być dodawany do wszystkich produktów żywnościowych wymagających zakwaszania.
Jak oznaczany jest kwasek cytrynowy na etykietach?
Na etykietach znajdziemy go najczęściej pod symbolem E 330. Jest obecny m.in.
- w przetworach mięsnych i rybnych,
- przetworach owocowych i warzywnych.
Kwas cytrynowy naturalnie występuje w owocach, zwłaszcza w cytrynach, pomarańczach, czarnych porzeczkach, malinach, ananasach i truskawkach (m.in. pod postacią soli potasowych, magnezowych lub wapniowych).
W celach spożywczych produkuje się go głównie metodą fermentacji cytrynowej roztworów sacharydów (glukozy, fruktozy, sacharozy, melasy lub skrobi) przy pomocy pleśni Aspergillus.
Ma postać drobnych kryształków. Jest bezwonny i bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie. Można go kupić w każdym sklepie spożywczym. Za ok. 20 g opakowanie trzeba zapłacić ok. 1,60, co w przeliczeniu na 1 kg daję nam kwotę 80 zł. Siedmiokrotnie mniej zapłacimy, kupując kwasek cytrynowy w naszej drogerii ekologicznej. Kilogramowa paczka – wysokiej jakości i z długą datą ważności – kosztuje 12,99 zł.
Wykorzystanie kwasku cytrynowego w kuchni
Po kwasek cytrynowy można sięgać m.in. przygotowując sałatki i surówki. Dzięki niemu warzywa nie stracą swojego koloru. Jest też dobrym zamiennikiem soli i octu.
Wykorzystuje się go również jako konserwant domowych przetworów, np. marmolad lub przecierów, tartych buraków czy ogórków konserwowych. Dodaje się go do domowych napojów izotonicznych.
Kwasek cytrynowy a ekologiczne sprzątanie
Zdecydowanie częściej jednak kwasek cytrynowy stosowany jest jako naturalny środek czyszczący. To bowiem przede wszystkim rewelacyjny odkamieniacz. Jest idealny dla każdego, kto nie lubi zapachu octu, a chciałby usunąć kamień z kuchennych naczyń i sprzętów.
Kwasek cytrynowy pomoże usunąć kamień z:
• czajnika: zalewamy czajnik wodą i wsypujemy 1 łyżkę kwasku cytrynowego, zagotowujemy wodę, a następnie odstawiamy na 15 min i płuczemy,
• ekspresu do kawy: 2 łyżeczki kwasku wsypujemy do pojemnika z wodą i uruchamiamy ekspres, następnie powtarzamy płukanie,
• żelazka: 2 łyżeczki kwasku rozpuszczamy w jednej szklance wody i wlewamy do zbiornika na wodę, po kilku minutach wylewamy i płuczemy.
Kwasek cytrynowy usunie też kamień z pralki i zmywarki (3 łyżki stołowe kwasku cytrynowego wsypujemy do pralki lub zmywarki, włączamy w trybie prania w wysokich temperaturach).
Sprzątanie łazienki z kwaskiem cytrynowym
Z jego udziałem posprzątamy też łazienkę. Usunie zarówno kamień zalegający na kranach, jak i zacieki po mydle.
Naturalny domowy odkamieniacz – przepis
By go w ten sposób wykorzystać, należy przygotować roztwór w proporcji 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego na 200 ml wody i przecierać nim zabrudzone powierzchnie.
Udrożni też rury i wyczyści toaletę. Wystarczy, że wlejemy tam szklankę ciepłego octu z dodatkiem 2-3 łyżek kwasku cytrynowego.
Możemy nim też wyczyścić zabrudzenia na dłoniach, np. powstałe po obieraniu i tarciu buraków. Wsypujemy niewielką ilość kwasku na dłonie, następnie pocieramy i myjemy pod bieżącą wodą.
Używaj ostrożnie
Kwasek cytrynowy jest bezpieczny dla skóry, jednak to nadal kwas. Bezwzględnie trzeba unikać jego kontaktu z oczami.
Komentarze (0)