Wybieramy miejsce na warzywnik
Zanim rozpoczniemy wysiew nasion ekologicznych, zastanówmy się nad doborem miejsca. Na pewno warto zdecydować się na zagonek o bardzo dobrej ekspozycji na słońce. Oczywiście, zanim przystąpimy do siewów, grządkę trzeba przygotować. Zrywamy darń, usuwamy chwasty.
Pamiętajcie, aby zwłaszcza na początku, nie narzucać sobie presji związanej z plonami. Dajmy sobie czas na testy i naukę. Uprawa ekologiczna, bez zbędnych środków chemicznych, to z pewnością świetna metoda prowadzenia przydomowej grządki.
Gdy już wybraliśmy miejsce, możemy zabrać się do zakupów. Sprawdźcie: ekologiczne nasiona warzyw
Kalendarz siewu warzyw
Kwiecień i pierwsze siewy nasion do gruntu
W kwietniu można przeprowadzić wysiew do gruntu warzyw takich jak:
- marchew,
- pietruszka,
- bób,
- groch,
- groszek,
- sałata,
- szpinak,
- rzodkiewka,
- buraki,
- ziemniaki,
Co siejemy w maju?
W maju wysiewamy i wysadzamy warzywa ciepłolubne, wprost do gruntu. Są to:
- pomidory,
- ogórki,
- dynie,
- cukinie,
- melony,
- arbuzy,
- kukurydza,
- warzywa korzeniowe i liściowe
Wysiewy nasion w czerwcu
Czerwiec to ostatnie siewy warzyw, ziół i kwiatów wprost do gruntu. W tym miesiącu pozyskujemy pierwsze większe plony wczesnych warzyw i owoców..
Wysiew warzyw a fazy księżyca
Wielu ogrodników, przy wysiewach i innych pracach w ogrodzie uwzględnia wpływ faz księżyca. To wyznaczająca rytm prac w ogrodach i gospodarstwach, pochodząca z obserwacji, wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie. Oczywiście pierwszeństwo przed fazami księżyca mają kwestie związane z rytmem pogody, ale warto zerknąć na tradycyjną wiedzę. Pomaga w tym m.in. Ekologiczny Poradnik Księżycowy.
Co to znaczy, że nasiona są ekologiczne?
Nasiona ekologiczne mają certyfikat ekologiczny, który poświadcza, że ich uprawa odbywała się w systemie rolnictwa ekologicznego. Bez wykorzystania syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych oraz bez wykorzystania genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO).
Polecamy Wam nasiona marki Bavicchi
Płodozmian dla małego ogródka przydomowego
W uprawie ekologicznej ważną rolę odgrywa płodozmian. Słynny polski przedwojenny ogrodnik, Edward Nehring opracował płodozmian dla małych ogródków warzywnych:
• Rok pierwszy – na ziemi, silnie jesienią nawożonej obornikiem: dynia, kalafior, kapusty, ogórek, pomidor, por, seler, szpinak
• Rok drugi – na ziemi zasilonej na wiosnę kompostem (w braku kompostu dajemy obornik na jesieni), brukselka, burak ćwikłowy, cebula, czosnek, kalarepa, sałata; bez dodatku kompostu: bób, brukiew, pietruszka, rzodkiewka
• Rok trzeci – groszek, soja, fasola oraz różne warzywa z rozsady
Dodatkowo należy wydzielić osobny zagon na warzywa i rośliny jagodowe, pozostające na jednym miejscu przez kilka lat, np.: rabarbar, szczaw, szczypiorek, szparagi, truskawki. Po zakończeniu uprawy na danym miejscu przenosi się uprawę na inny zagon.
Komentarze (0)