Ghee posiada niezwykłe właściwości:
- wzmacnia system odpornościowy,
- poprawia trawienie,
- rozpuszcza toksyny (ama) w ciele,
- zawiera witaminy A, D, E, K,
- spowalnia starzenie komórek,
- wzmacnia i poprawia wzrok,
- nawilża skórę,
- reguluje vatę i pitę.
Ghee jest wolne od laktozy i kazeiny dlatego jest alternatywą dla osób z ich nietolerancją.
Ghee ma bardzo szerokie zastosowanie:
- w gotowaniu, stanowi podstawę wszystkich dań kuchni ajurwedyjskiej, ale świetnie sprawdza się również
w naszych polskich potrawach,
- w zabiegach ajurwedyjskich, m.in. kąpiele oczu, oczyszczanie zatok, masaże, rozpuszczanie toksyn w ciele,
- w obrzędach wedyjskich, takich jak agnihotra, homa, puja,
- poprawia wszystkie trzy aspekty mentalnego funkcjonowania - uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie.
Jak je jeść?
Jak tylko chcesz! Ghee jest dobre w każdej postaci
- na surowo, do smażenia, pieczenia, gotowania... Idealnie wzbogaca smak każdej potrawy.
Sprawdza się wyśmienicie także w deserach, wysubtelniając ich smak.
Według Ajurwedy ghee powinno znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj sięChwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Czy jesteś pewien, że chcesz zgłosić ten komentarz?
Zgłoszenie wysłane
Twój komentarz został wysłany i będzie widoczny po zatwierdzeniu przez moderatora.
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twój komentarz został dodany i będzie widoczny jak tylko zatwierdzi go moderator.
Twoja recenzja nie może być wysłana
-
ean135905669437042
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się