compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Surowce kosmetyczne

Surowce kosmetyczne

Tu znajdziesz niezbędne surowce do przygotowania własnych naturalnych kosmetyków

Skąd bierzemy surowce kosmetyczne?

Odpowiedni dostawca surowców gwarantuje bezpieczne ich stosowanie. Dlatego obecnie głównym dostawcą naturalnych surowców dla naszych klientów jest firma ESENT, która ma najdłuższe doświadczenie w Polsce w imporcie i sprzedaży naturalnych surowców do kosmetyków.

Ich odbiorcami są kosmetyczki oraz firmy kosmetyczne z całej Polski oraz klienci detaliczni. Oferowane produkty mają odpowiednio długie daty ważności i są najwyższej jakości. W naszej ofercie znajdziecie także surowce z firmy Nacomi.

  • Oleje zimnotłoczone
  • Ekstrakty

    Są to substancje aktywne biologicznie powstałe z roślin w procesie ekstrakcji, oferowane jako surowce kosmetyczne, dostępne w formie płynnej lub w proszku. Mają dobroczynne działanie na stan skóry, włosów, są źródłem antyoksydantów i różnych witamin.

    Jak pozyskiwane są ekstrakty roślinne?

    Proces ekstrakcji polega na wydobyciu z rośliny odpowiedniego składnika chemicznego dzięki działaniu odpowiedniego odczynnika, którym może być: woda, alkohol, olej, glikol (glicerol). Ekstrakty są pozyskiwane z różnych części roślin: łodyg, liści, owoców, nasion czy korzeni. Czynniki te decydują następnie o właściwościach i zastosowaniu ekstraktów roślinnych w kosmetyce, ponieważ w zależności od ich wyboru, ekstrakty mogą wykazywać odmienne działanie. 

    Właściwości ekstraktów roślinnych

    • przeciwstarzeniowe
    • nawilżające
    • łagodzące
    • antyoksydacyjne
    • dostarczają wielu substancji odżywczych
    • wpływają na kondycję włosów i skóry

    Najpopularniejsze ekstrakty roślinne

    - esencja o zapachu lawendy – do zastosowania w dyfuzorze zapachowym, jako odświeżacz w rozpylaczu, składnik zapachu do prania, dodatek do balsamów

    - esencja z grejpfruta – do zastosowania z olejkiem bazowym jako składnik olejku do masażu, kąpieli do aromaterapii

    - kompleks liposomowy – jako dodatek kremów, mleczek i kremów, także do rozcieńczania z wodą

    - woda różana – hydrolat 100% - jako aromat, do bezpośredniej aplikacji na skórę jako tonik i mgiełka, jako składnik płynu do demakijażu oczu i twarzy

    - proszek z mulethi (lukrecji gładkiej) – do stosowania na skórę głowy, na skórę twarzy.

  • Naturalne masła do ciała

    Znajdziesz tu najlepszej jakości:

    • masło shea,
    • masło kokosowe,
    • masło kakowe

    i inne.

    Dzięki współpracy z firmą Esent mamy pewność, że dystrybuowane masła są najwyższej jakości.

    Masło shea pochodzi z najlepszych wytwórni, w których przykłada się dużą wagę do oryginalności tego surowca naturalnego. 

    Masło kokosowe - nierafinowane - jest wspaniałym surowcem na wiele problemów skórnych. Bardzo polecają go mamy małych dzieci jako wspaniały dodatek do kąpieli. Skóra po masełku kokosowym robi się bardzo delikatna i nawilżona.

    Nasze masła do ciała to wspaniałe naturalne kosmetyki zastępujące dziesiątki produktów o długich, skomplikowanych składach. 

  • Naturalne olejki...

    Naturalne olejki eteryczne to wykorzystywane w aromaterapii, kosmetyce i celach leczniczych, skoncentrowane ekstrakty roślinne. Olejki eteryczne są pozyskiwane z roślin metodą destylacji, która wydobywa z roślin ich zdrowotne właściwości.

    Korzyści zdrowotne stosowania olejków eterycznych

    Naturalne olejki eteryczne mają udowodniony wpływ na samopoczucie, mogą przyczynić się do poprawy jakości snu czy też redukcji stresu. Olejki eteryczne pochodzące z naszej oferty są bogate w witaminy i składniki aktywne, które wspomagają zdrowy tryb życia.

    Jak stosować olejki eteryczne?

    Możesz użyć specjalnych dyfuzorów, które za pomocą ultradźwięków lub ciepła rozprowadzają olejki eteryczne w powietrzu.

    • Dyfuzory ultradźwiękowe działają na zasadzie wibracji, które uwalniają olejki eteryczne w formie mgiełki poprzez rozpadanie olejku eterycznego na cząsteczki.
    • Dyfuzory ciepła rozprowadzają aromat po pomieszczeniu poprzez podgrzanie olejku eterycznego do wysokiej temperatury. Uwalniają intensywny zapach olejków eterycznych w krótszym czasie niż dyfuzory ultradźwiękowe, ale nie wpływają na wilgotność powietrza.

    Olejki eteryczne można również stosować do masażu lub jako dodatek do kąpieli.

    1. Jako składnik olejku do masażu - wystarczy, że połączysz dowolny olej zimnotłoczony z kilkoma kroplami olejku eterycznego. W tym celu nada się w szczególności:

    - olejek lawendowy

    - olejek bergamotowy

    - olejek z trawy cytrynowej

    - olejek eukaliptusowy

    - olejek szałwiowy

    2. Jako dodatek do kąpieli - wlej do ciepłej wody kilka do kilkunastu kropel ulubionego olejku eterycznego. W ten sposób bierz kąpiel przez 10 do 30 minut. Możesz użyć olejków znanych ze swoich właściwości aromaterapeutycznych:

    - olejek pomarańczowy

    - olejek rozmarynowy

    - olejek z drzewa herbacianego

    - olejek rumiankowy

    - olejek cytrynowy

    Na co uważać podczas stosowania olejków eterycznych?

    Olejki eteryczne są silnie skoncentrowane, dlatego należy zachować ostrożność i używać ich zgodnie z zaleceniami.

  • Substancje aktywne,...
  • Witaminy
  • Algi
  • Glinki i błota
  • Emulgatory, zagęstniki
  • Hydrolaty
  • Emolienty, humektanty...
  • Suszone kwiaty
  • Kolagen z elastyną
  • Bazy kosmetyczne
  • Maceraty olejowe

    Nie ze wszystkich roślin można uzyskać olej w procesie tłoczenia, ale na szczęście nie pozostajemy wobec tych utrudnień bezradni. Składniki aktywne zawarte w kwiatach lub ziołach można „przenieść” do oleju dzięki maceracji. Jest to długotrwały, zwykle wielotygodniowy proces, w którym surowiec roślinny zalewa się olejem bazowym i pozostawia w temperaturze pokojowej, by mógł w naturalny sposób „oddawać” to, co ma w sobie najlepsze. W ten sposób powstaje macerat, który łączy w sobie właściwości oleju bazowego oraz właściwości biologicznie aktywnych substancji surowca roślinnego. W oferowanych przez nas produktach jako oleju bazowego użyto tłoczonego na zimno, nierafinowanego oleju słonecznikowego.

  • Wosk
  • Kwasy kosmetyczne

    Kwasy stosowane w przemyśle kosmetycznym.

  • DIY - przepisy...
  • Octy

Filtry

Filtruj wg ceny
Producenci
Cosmebio
Cosmos Organic
Cosmos Natural
EcoCert
USDA ORGANIC
Vegan
AIAB
Biodegradowalny
Opakowanie biodegradowalne
Ilość w kartonie
więcej... mniej
Żywność Ekologiczna
Produkt Naturalny
Zapach Naturalny
Oil Palm Free
Olej palmowy Certyfikowany RSPO
BEZ ZAPACHU
Przebadany na skórze wrażliwej
Łagodne składniki myjące
Kraj pochodzenia
Filtruj

99% soku z Aloesu

Drugiego takiego nie znajdziesz! Żel może stanowić bazę do przygotowania własnego balsamu do ciała, kremu, wcierki lub odżywki do włosów, maseczki czy żelu oczyszczającego do twarzy. Przynosi ukojenie po ekspozycji na słońce.

99% soku z Aloesu

Powiązane artykuły na naszym blogu

blog video icon

Artykuł

Olejek z drzewa herbacianego. Jak wykorzystać jego właściwości?

Olejek z drzewa herbacianego wyróżnia się dużą zawartością związków fenolowych i terpenów (zidentyfikowano ich aż 60 rodzajów). Dzięki temu ma działanie przeciwbakteryjne, ale stosuje się go także w kosmetyce naturalnej, aromaterapii i przy masażach.

blog video icon

Artykuł

Naturalne olejki eteryczne - "must have" na jesienne infekcje

Naturalne olejki eteryczne to idealne uzupełnienie domowego arsenału przeciwko jesiennym infekcjom. Jeśli jesień kojarzy się Wam z chłodem, przeziębieniem, kichaniem, smarkaniem i generalnie – kiepskim samopoczuciem, to zapewne zawartość Waszej domowej apteczki okazała się niewystarczająca. Koniecznie sprawdźcie, o które olejki arometerapeutyczne warto ją wzbogacić!

blog video icon

Artykuł

Domowe sposoby na szorstkie i popękane usta

Zima to wymagający czas dla naszej skóry - także dla skóry naszych ust. To nie przypadek, że właśnie w tym okresie nasze wargi bywają suche, szorstkie, a z czasem i boleśnie popękane. Jak zregenerować skórę ust? Jak ją pielęgnować zimą, żeby zapobiegać negatywnym skutkom mroźnej i wietrznej pogody? Jakie naturalne składniki nam w tym pomogą? Zapraszam do wpisu:)

blog video icon

Artykuł

Masło shea – właściwości, wykorzystanie i rodzaje

Masło shea to znakomity, naturalny surowiec kosmetyczny, który wykorzystacie podczas przygotowywaniu własnych kosmetyków. Z jego zalet korzysta oczywiście również branża kosmetyczna. Wchodzi  w skład wielu kosmetyków pielęgnacyjnych.

Ładowanie...