compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Kiszonki

Kiszonki

Kiszonki to przetwory przygotowywane metodą opartą na fermentacji mlekowej, pozwalającą na przedłużenie przydatności do spożycia żywności oraz zwiększenie ich wartości odżywczej. Kiszenie produktów spożywczych znacząco wpływa na ich walory smakowe, co jest ciekawym oraz naturalnym sposobem na urozmaicenie naszej codziennej diety.

Na czym polega kiszenie produktów?

Kiszenie produktów jest naturalnym procesem fermentacji wykorzystującym do przetworzenia składników ich własne bakterie, w wyniku którego cukry zawarte w komórkach roślinnych rozkładane są na kwasy mlekowego. Z kolei kwas mlekowy powstały podczas kiszenia, hamuje rozwój złych bakterii, zachowując świeżość kiszonek.

Właściwości kiszonek

  1. Wartości odżywcze
    Proces fermentacji zachodzący w kiszonych produktach zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Kiszonki bogate są m.in. w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K, potas, żelazo.
  2. Naturalne źródło probiotyków
    Kiszone produkty są bogate w dobre bakterie, przyczyniając się do walki z czynnikami chorobotwórczymi i wspierając florę bakteryjną naszych jelit. Bakterie probiotyczne zawarte w kiszonkach wspomagają trawienie oraz wzmacniają układ odpornościowy.
  3. Działanie przeciwnowotworowe
    Kultury bakterii zawarte w kiszonkach wspomagają pracę jelit, co ma pozytywny wpływ na cały organizm. Zawarte przeciwutleniacze redukują stres oksydacyjny i ograniczają zachodzące procesy uszkodzenia komórek.

Jakie warzywa nadają się do kiszenia?

Kisić można praktycznie większość warzyw, a nawet niektóre owoce.

  • Kiszona kapusta - to jedna z najpopularniejszych kiszonek, pełna dobrych bakterii i składników odżywczych. Kwas mlekowy w niej zawarty ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe,
  • Ogórki kiszone - przyrządzać je można na różne sposoby. Są bogate w probiotyki, które wzmacniają florę bakteryjną jelit,
  • Kiszone kimchi - kiszone kimchi, oprócz wyjątkowego smaku, stanowi znakomite źródło witamin, minerałów oraz probiotyków, korzystnie wpływając na zdrowie i równowagę organizmu. W naszej ofercie znajduje się duży wybór produktów kiszonych.

W szczególności polecamy:

Jakie kiszonki wybierać?

Możesz skorzystać z gotowych kiszonek z naszej oferty. Posiadamy szeroki wybór produktów pochodzących z upraw ekologicznych.

Filtry

Filtruj wg ceny
Producenci
Alergie i Alergeny
Ilość w opakowaniu zbiorczym
Żywność Ekologiczna
Produkt Naturalny
Oil Palm Free
Kraj pochodzenia
Filtruj

Ekologiczne przetwory Runoland

Wspaniałe produkty wprost z polskich pól, lasów i sadów, które wyróżniają się unikalnym smakiem i brakiem zbędnych dodatków.
Hitami są: ogórki i kapusta kiszona, słodkie przekąski owocowe, kimchi w sześciu wersjach i kiszone rzodkiewki.

Ekologiczne przetwory Runoland

Powiązane artykuły na naszym blogu

blog video icon

Artykuł

Kwasek cytrynowy – zastosowania w kuchni

Kwasek cytrynowy, jak sama nazwa podpowiada, ma silnie kwaśny smak. Jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Do czego może się przydać w naszych kuchniach?

Ładowanie...