compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Wybierz kategorie

Zdrowa żywność

Przygotowaliśmy dla Państwa propozycję zdrowych produktów żywnościowych z certyfikatami w korzystnych cenach. Wierzymy, że zadowolą Państwa podniebienia i będą wspierać w zdrowym trybie życia.

W pierwszej kolejności wprowadziliśmy do naszego sklepu te najczęściej poszukiwane, m. in. olej kokosowy extra virgin, eko słodycze, zdrowe ziarna, kiełki i pestki. Gorąco zachęcamy do zakupów.

  • Święta w kuchni
  • Bakalie i orzechy
  • Błonnik, białko w...
  • Bez glutenu
  • Budynie, galaretki,...
  • Dania gotowe
  • Desery
  • Dla dzieci

    Propozycje dań i przekąsek przeznaczonych specjalnie dla dzieci.

  • Do słodzenia
  • Do wypieku chleba i ciast

    Chcesz piec swój własny, zdrowy i pięknie pachnący chleb? Tutaj znajdziesz potrzebne składniki.

    Jesteś zdecydowana upiec własny chleb, ale...

    ...ilość przepisów, dostępnych na internecie cię przeraża i nie możesz się zdecydować, który będzie najlepszy?

    Proponujemy zacząć od tego, z którego my sami pieczemy!

    Składniki:


    Wykonanie:

    Suche składniki mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Dodajemy resztę składników i znowu mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na 40 minut.

    Przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 60 minut w 220 stopniach C (pieczenie góra dół).

  • Ekologiczne przetwory,...

    Ekologiczne przetwory, dżemy, marynaty

  • Gumy do żucia
  • Herbaty

    Ekologiczne herbaty i zioła. Szczególnie polecamy ekologiczny czystek. 

  • Kasze i ziarna
  • Kawy
  • Kiszonki

    Kiszonki to przetwory przygotowywane metodą opartą na fermentacji mlekowej, pozwalającą na przedłużenie przydatności do spożycia żywności oraz zwiększenie ich wartości odżywczej. Kiszenie produktów spożywczych znacząco wpływa na ich walory smakowe, co jest ciekawym oraz naturalnym sposobem na urozmaicenie naszej codziennej diety.

    Na czym polega kiszenie produktów?

    Kiszenie produktów jest naturalnym procesem fermentacji wykorzystującym do przetworzenia składników ich własne bakterie, w wyniku którego cukry zawarte w komórkach roślinnych rozkładane są na kwasy mlekowego. Z kolei kwas mlekowy powstały podczas kiszenia, hamuje rozwój złych bakterii, zachowując świeżość kiszonek.

    Właściwości kiszonek

    1. Wartości odżywcze
      Proces fermentacji zachodzący w kiszonych produktach zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Kiszonki bogate są m.in. w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K, potas, żelazo.
    2. Naturalne źródło probiotyków
      Kiszone produkty są bogate w dobre bakterie, przyczyniając się do walki z czynnikami chorobotwórczymi i wspierając florę bakteryjną naszych jelit. Bakterie probiotyczne zawarte w kiszonkach wspomagają trawienie oraz wzmacniają układ odpornościowy.
    3. Działanie przeciwnowotworowe
      Kultury bakterii zawarte w kiszonkach wspomagają pracę jelit, co ma pozytywny wpływ na cały organizm. Zawarte przeciwutleniacze redukują stres oksydacyjny i ograniczają zachodzące procesy uszkodzenia komórek.

    Jakie warzywa nadają się do kiszenia?

    Kisić można praktycznie większość warzyw, a nawet niektóre owoce.

    • Kiszona kapusta - to jedna z najpopularniejszych kiszonek, pełna dobrych bakterii i składników odżywczych. Kwas mlekowy w niej zawarty ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe,
    • Ogórki kiszone - przyrządzać je można na różne sposoby. Są bogate w probiotyki, które wzmacniają florę bakteryjną jelit,
    • Kiszone kimchi - kiszone kimchi, oprócz wyjątkowego smaku, stanowi znakomite źródło witamin, minerałów oraz probiotyków, korzystnie wpływając na zdrowie i równowagę organizmu. W naszej ofercie znajduje się duży wybór produktów kiszonych.

    W szczególności polecamy:

    Jakie kiszonki wybierać?

    Możesz skorzystać z gotowych kiszonek z naszej oferty. Posiadamy szeroki wybór produktów pochodzących z upraw ekologicznych.

  • Kremy, pasztety, pasty

    Nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację? Wybierz pastę, paprykarz lub krem do kanapek!

    Najlepsze jest to, że możesz z ich dodatkiem zrobić również naleśniki lub tortille. A krem orzechowy często dodajemy do owsianek :)

    A jaki jest Twój pomysł?

  • Konserwy, ryby
  • Kuchnia Orientalna
  • Makarony
  • Oleje Kokosowe, Masła...
  • Mąki i skrobie
  • Żywność wegańska
  • Miód, pyłek pszczeli
  • Musli, płatki, otręby,...
  • Musztardy, ketchupy,...
  • Napoje
  • Nasiona i pestki
  • Nasiona na kiełki

    Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie wzrostu, czasem już przekształcone w tzw. siewki. Powstają z: nasion warzyw, ziół zbóż. Zawierają wszystkie cenne składniki, które posiada także w pełni wykształcona roślina, z tym, że ich koncentracja już jest dużo większa w kiełku, niż w podobnej ilości "postaci dorosłej".

    Kiełki to wspaniały dodatek do codziennej diety, który dostarczy nam mnóstwa witamin i minerałów. Nasze kiełki produkowane są przez Bavicchi, włoską firmę  z ponad 100 letnią tradycją. Wszystkie kiełki w naszej ofercie posiadają certyfikat ekologiczny (BIO).

    Najlepsze efekty w domowej hodowli uzyskasz wykorzystując kiełkownicę. Możesz ją kupić gotową lub skonstruować samodzielnie, np. ze słoika. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej na temat domowej uprawy kiełków przeczytaj nasze poradniki.

  • Oleje i octy
  • Owoce
  • Pieczywo, sucharki
  • Przyprawy ekologiczne
  • Ryże
  • Słodycze
  • Soki i syropy
  • Sosy
  • Sól
  • Strączki
  • Superfoods
  • Suplementy diety,...

    Z nami zadbasz o siebie naturalnie!

  • Warzywa
  • Eko przekąski
  • Wina i piwa EKO
  • Ciastka i pierniki
  • Dieta Ketogeniczna
  • Odporność

    Wybieraj naturalne sposoby na wzmocnienie odporności Twojej całej rodziny!

Filtry

Filtruj wg ceny
Producenci
FSC certyfikat
USDA ORGANIC
Vegan
Fair Trade
Soil Association
Biodegradowalny
Opakowanie biodegradowalne
Ilość w kartonie
więcej... mniej
Żywność Ekologiczna
Produkt Naturalny
Gluten Free
Zapach Naturalny
Oil Palm Free
Łagodne składniki myjące
Kraj pochodzenia
więcej... mniej
Filtruj

Zielono na talerzu

Chcesz wzmocnić swoją odporność? Jedz kiełki! Są bogate w witaminy i minerały i wspaniale smakują. Wiesz, że są one pozyskiwane z upraw ekologicznych? Do wysiewania kiełków polecamy glinianą kiełkownicę, która uchroni Cię przed pleśnieniem kiełków.

Zielono na talerzu

Domowi pomocnicy w akcji

If you care to nie tylko kompostowalne ściereczki i gąbki. To również wytrzymałe papiery do pieczenia, torebki na kanapki, filtry do kawy i herbaty oraz rękawiczki do sprzątania. Wszystko w idei zero waste.

Domowi pomocnicy w akcji

Powiązane artykuły na naszym blogu

blog video icon

Artykuł

Kiełki – właściwości odżywcze i wykorzystanie w kuchni. Przegląd

Kiełki to rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Obfitują w mnóstwo korzystnych składników odżywczych. Bardzo łatwo wzbogacić nimi najróżniejsze potrawy. Prosta jest także ich domowa uprawa.

blog video icon

Artykuł

Jak wyhodować kiełki? Poradnik dla początkujących

Aby wyhodować własne, domowe kiełki potrzebujesz... kiełkownicy i bardzo dobrej jakości nasion na kiełki. Najlepiej wykorzystywać te z certyfikatem ekologicznym. 

blog video icon

Artykuł

Pleśń na kiełkach. Co robić?

"Spleśniały mi kiełki, co zrobiłam źle?". W pierwszej kolejności, zachowaj spokój. Upewnij się czy to na pewno pleśń.

blog video icon

Artykuł

Dlaczego warto jeść EKO kiełki?

W okresie, w którym mamy utrudniony dostęp do świeżych, pełnych w wartości odżywcze, warzyw i owoców (a takim na pewno jest zbliżająca się zima), warto poszukać innych alternatyw na utrzymanie swojego organizmu w świetnej formie zdrowotnej. Dziś polecamy EKO KIEŁKI - prawdziwe superfoods, które, choć często niedoceniane, doskonale zadbają o nasze zdrowie – nie tylko zimą, ale i przez pozostałą część roku! Poznajcie ich właściwości odżywcze i zastosowania kulinarne.

Ładowanie...