compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Wybierz temat
Gojnik. Jak przygotować napar i dlaczego warto?
blog article icon

Gojnik. Jak przygotować napar i dlaczego warto?

Poradnik

Gojnik w postaci naparu spożywali podobno wojownicy i mieszkańcy w starożytnej Grecji. Wierzono, że pomaga on wypędzać choroby, dodaje energii. Gojnik wykorzystywano także przy opatrywaniu ran. Przypuszczenia naszych przodków potwierdzają obecnie badania naukowe. 

W Grecji napar z gojnika najczęściej pije się na śniadanie. Może być traktowany jako alternatywa dla kawy. Dodaje energii, działa pobudzająco, zwiększa apetyt. 

Polecamy Wam serdecznie grecki gojnik ekologiczny dostarczany przez Greco. 

Jak przygotować gojnik?

To proste:

1. Wrzucamy do szklanki max. 2 gałązki gojnika. 

2. Zalewamy wrzątkiem i parzymy przez ok. 3-4 minuty pod przykryciem. 

Gojnik najlepiej zaparzać w całości. Każda z jego części (łodyga, liście, kwiaty) wzbogacają napar swoim aromatem i smakiem.

Gojnik można również spożywać w wersji „na zimno”.

Jakie dodatki można dodać do naparu z gojnika?

Herbata sprawdzi się bardzo dobrze bez dodatków. Ma łagodny i delikatny smak. Jeżeli szukacie jakiejś odmiany, spróbujcie:

świeżej mięty, 

imbiru

cytryny. 

Jeżeli preferujecie smak słodki, nie zaszkodzi dodać łyżeczki miodu. 

Jaki gojnik wybrać?

Gojnik zatrzymuje najwięcej swoich prozdrowotnych właściwości, gdy nie jest przesadnie przetwarzany. Znaczenie ma także jakość samego surowca. 

Zbiór gojnika powinien odbywać się w początkowym okresie kwitnienia. Zioło suszy się w całości i przechowuje w odpowiednich warunkach, tak aby roślina zachowuje swoje właściwości. Na odżywcze walory gojnika niezbyt dobrze wpływa mielenie. Będzie miał ich też znacznie mniej, gdy będziemy go spożywać np. w formie kapsułek.

Duże znaczenie ma wysokość, na której uprawiany jest gojnik. Naturalnie rośnie on od 800 do 2100 m n.p.m. (niektóre odmiany spotkać można już na wysokości 650 m n.p.m.).

Z roku na rok roślina ta staje się coraz bardziej popularna, co niestety rodzi pewne zagrożenia. Plantacje nie są uprawiane w sposób tradycyjny, tworzy się je na nieodpowiednich glebach i wysokościach. To sprawia, że te uprawiane blisko poziomu morza mają więcej naturalnych wrogów, czyli owadów – mówił Chrystos Marcopulos z Greco Products w wywiadzie dla portalubiokurier.pl.

Gojnik. Różne nazwy

Herbata z gojnika występuje pod różnymi nazwami:

szałwia libańska 

„herbata górska” (Mountain Tea), 

„herbata grecka” (Greek mountain Tea),

„górskiej herbaty z Krety” (Mountain Tea Ctretan), 

„herbata pasterza” (Shepherd’s Tea), 

„herbata olimpijska” (Olympus Tee) 

„herbata parnasowa” (Parnas Tea). 

Skąd pochodzi gojnik?

Zioło to występuje na terenie Grecji. Zaobserwowano tam 12 odmian, które różnią się nie tylko smakiem, ale także zawartością olejków eterycznych, a co z tym idzie wartościami zdrowotnymi.

Właściwości zdrowotne gojnika

W medycynie ludowej po ziele gojnika sięgano w trakcie: 

przeziębień, 

grypy, 

chorób układu oddechowego

zaburzeń trawienia, 

skąpomoczu

chorób reumatycznych

problemów z układem krążenia 

problemach z trawieniem

Istotne jest także działanie profilaktyczne – wzmocnienie układu odpornościowego. 

Niemieckie badania naukowe wskazują na istotną rolę gojnika w profilaktyce choroby starczej i choroby Alzheimera. 

Składniki odżywcze w gojniku

Gojnik to naturalny przeciwutleniacz. Znajdziemy w nim liczne składniki mineralne:

magnez,

sód,

miedź,

cynk.

Jak przechowywać gojnik?

Opakowanie z suszem przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie.

Zarządzanie plikami cookies

Ładowanie...