- -15%
Gojnik grecki Sideritis raeseri, herbatka ziołowa, 40 g, GReco products
Ziele gojnika odmiany Sideritis Raeseri, zbierane, sortowane i pakowane ręcznie w Grecji.
Pyszna i aromatyczna odmiana z charakterystycznym drobnym kwiatostanem, który zawiera niemal w całości roślinną łodygę gojnika.
Ziele gojnika ma bardzo intensywny zapach, a przy tym wyjątkowo łagodny i delikatny smak. Ogromne znaczenie dla właściwości herbaty ma jakość zebranego surowca. Musi być zbierany w początkowym okresie kwitnienia, suszony w całości i przechowywany w odpowiednich warunkach. Wtedy roślina zachowuje swoje właściwości.
Gojnik to bardzo lubiana przez Greków herbata. Ma wyjątkowy smak i aromat. Mogą ją pić zarówno osoby starsze jak i dzieci. Jest znakomita na ciepło i na zimno, świetnie smakuje także z dodatkiem miodu lub cytryny. Gojnik zaparza się w całości, bo każda jego część – łodyga, liście, kwiaty – nadają herbacie smaku aromatu.
Właściwości gojnika
W medycynie ludowej po ziele gojnika sięgano w trakcie leczenia przeziębień, grypy, chorób układu oddechowego, a także zaburzeń trawienia, skąpomoczu i chorób reumatycznych.
Tradycyjnie uznaje się gojnik za ziele o działaniu:
- skutecznie wspierającym proces gojenia się ran,
- przeciwzapalnym, antybakteryjnym oraz wzmacniającym – jest naturalnym przeciwutleniaczem,
- pomocnym w przeziębieniach, grypie i infekcjach górnych dróg oddechowych,
- wspomagającym układ krążenia,
- wzmacniającym układ odpornościowy,
- przydatnym w chorobach nerek i pęcherza moczowego,
- łagodzącym problemy trawienne, takie jak zgaga i nadwrażliwość.
Więcej o gojniku
Nazwa Sideritis wywodzi się od greckiego słowa żelazo – σίδηρος.
Gojnik był od starożytności ziołem stosowanym do leczenia obrażeń odniesionych podczas działań wojennych, na „rany od broni z żelaza”. Ponadto zalecano picie naparu z gojnika żołnierzom powracającym z wojen w celu regeneracji sił.
Nazwa gojnik Sideritis obejmuje około 100 gatunków roślin. Można je spotkać na terenach górskich powyżej 1000 m n.p.m., z dala od ludzkiej cywilizacji i zanieczyszczeń. Charakterystyczne dla gojnika są żółtozielone kłosy. Herbaty z ziela gojnika najczęściej są wytwarzane z odmian Sideritis scardica Griseb. i Sideritis raeseri Boiss.& Heldr.
Herbata z gojnika występuje pod różnymi nazwami: „herbata górska” (Mountain Tea), „herbata grecka” (Greek mountain Tea), „górskiej herbaty z Krety” (Mountain Tea Ctretan), „herbata pasterza” (Shepherd’s Tea), „herbata olimpijska” (Olympus Tee) i „herbata parnasowa” (Parnas Tea). Na Krecie określana jest mianem malotira - „wyciągającą chorobę", z kolei w krajach arabskich nazywana jest „szałwią libańską” (myramiah).
Składniki
100% gojnik odmiany Sideritis raeseri.
Przechowywanie
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
-
Ilość w opakowaniu zbiorczym100
-
Żywność EkologicznaTAK
-
Produkt NaturalnyTAK
-
ean135213004679829
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się