compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Fasola Mung - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 90g, Bavicchi
search

Fasola Mung - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 90g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Phaseolus Mungo

Fasola Mung znana jest również jako zielona soja. To chyba najbardziej rozpowszechniona na świecie roślina przeznaczona do wysiewania na kiełki. 
Od wieków jest uznawana za przysmak w Azji, a jej kolebką są Indie.

Kiełki fasoli Mung są bogate w witaminy i minerały (Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P, Na). Zawierają również wszystkie niezbędne aminokwasy i liczne enzymy niezbędne do trawienia. Dzięki cennym składnikom wpływają kojąco na układ nerwowy, przez co ich spożycie jest zalecane osobom doświadczającym dużego stresu, kobietom odczuwającym dotkliwie napięcie przedmiesiączkowe oraz ciężarnym. Są w nich znaczne ilości antyoksydantów, usuwają z organizmu wolne rodniki, zapobiegając mutacjom nowotrowowym komórek. Ponadto, obniżając poziom "złego" cholesterolu i regulując ciśnienie krwi, chronią przed chorobami serca i układu krążenia.

Tym, co wyróżnia kiełki fasoli Mung, jest wysoka zawartość białka. Z tego powodu chętnie sięgają po nie zwłaszcza wegetarianie.
Ponadto 100g tych kiełków zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na błonnik.

Kiełki pozostają jędrne i chrupiące pod warunkiem, że będą hodowane z dala od źródła światła. Idealnie nadają się do potraw kuchni orientalnej.
Dobrze jest sparzyć je wrzątkiem lub lekko poddusić na parze - wtedy idealnie pasują do zup, sałatek, dań makaronowych, ryżowych, gulaszów,
kurczaka oraz jako baza na kotleciki. Doskonale służą jako dodatek do aperitifów i napojów.
 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
 Dlaczego warto jeść EKO kiełki?

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy uwzględniając, że zwiększą swoją objętość ok. 4-krotnie. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone. 

Podlewaj 2-3 razy dziennie.

Ta odmiana nasion świetnie poradzi sobie w w każdym rodzaju naczynia do kiełkowania.

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

Przed spożyciem kiełki należy umyć. 

Smacznego!

Waga opakowania: 90g

Trudność: 3

Śluzowate: Nie

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie:po 3-4 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 90g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 45g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: 90g

 

Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
ZFN0203
Nowy
  • Ilość w opakowaniu zbiorczym
    15
  • Żywność Ekologiczna
    TAK
  • ean13
    8003419011331
Zobacz więcej

Inne produkty tej marki

Fasola Mung - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 90g, Bavicchi (ZFN0203)

792 osób kupiło 1174 sztuk

6,99 zł
Cena jednostkowa: 77,69 zł kg
Zadaj pytanie Zadaj pytanie
Blisko

Fasola Mung (zielona soja) to chyba najbardziej rozpowszechniona na świecie roślina przeznaczona do wysiewania na kiełki. Kiełki są bogate w witaminy i minerały (Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P, Na). Wpływają kojąco na układ nerwowy, zapobiegają mutacjom nowotrowowym komórek, chronią przed chorobami serca i układu krążenia. Te kiełki wyróżnia wysoka zawartość białka oraz błonnika. Są jędrne i chrupiące

W magazynie
Koszt dostawy od 6,99 zł! Darmowa dostawa: od 150 zł!

Zobacz także

Ładowanie...