Aby wyhodować własne, domowe kiełki potrzebujesz... kiełkownicy i bardzo dobrej jakości nasion na kiełki. Najlepiej wykorzystywać te z certyfikatem ekologicznym.
Ja wybrałam kiełkownicę glinianą Bavicchi oraz kiełki tej samej firmy. Kiełkownica jest bardzo ładna i budzi ciekawość odwiedzających mój dom. Jak chodzi o nasiona to zdecydowałam się wyhodować:
- kiełki brokuła,
- kiełki z czerwonej kapusty
- kiełki z czerwonej rzodkiewki.
- Szeroki wybór nasion znajdziesz w kategorii: nasiona na kiełki
Każdy rodzaj nasion umieszczam na jednym z pięter kiełkownicy. Jednak jeżeli nie chcesz mieć ich tak dużo naraz (aż 3 piętra), wystarczy jak ustawisz podstawkę i tylko jedno piętro z pokrywką.
Jak używać kiełkownicy i hodować kiełki?
Przed pierwszym użyciem wypłucz kiełkownicę pod bieżącą, letnią wodą. Możesz ją również ostrożnie przelać wrzątkiem, jednak pamiętaj, wtedy mogą na glinie pozostać białe ślady.
Na każdym rodzaju nasion jest informacja ile czasu należy namaczać nasiona. Każdy typ nasion wysypałam do osobnej miseczki (użyłam po pół opakowania z każdego).
Nasiona zalałam chłodną wodą z kranu i zostawiłam na wyznaczony czas. Pamiętaj, aby nie trzymać ich krócej w wodzie niż to jest zalecane. Trzymanie ich dłużej w wodzie też może wpłynąć na nie niekorzystnie.
Kiedy wyznaczony czas minie, płuczę nasiona pod bieżącą, chłodną wodą. Usuwam ewentualne uszkodzone części nasion i równomiernie rozmieszczam je na kiełkownicy (każdy rodzaj na osobnym piętrze).
Przeczytaj także nasz poradnik: Jak wybrać kiełkownicę?
Jakie kiełki wybrać?
Serdecznie polecamy Wam kiełki z certyfikatem ekologicznym. Znajdziecie je tutaj: nasiona na kiełki
Przekreślony słoik do kiełkowania na opakowaniu kiełków. Co robić?
Trafiliście na nasiona na kiełki, na których jest przekreślony słoik do kiełkowania? Wiecie co to oznacza? Nie zaleca się kiełkowania takich nasion w słoiku, tylko na kiełkownicy glinianej lub plastikowej. Dlaczego? Ponieważ w tym przypadku są to nasiona śluzowate i najlepiej rozłożyć je na płasko. Nie namaczamy ich 10 godzin a jedynie 5-15 minut (zależy od instrukcji na opakowaniu). Robi się z nich wtedy taki glutek. Więc powinny zostać równomiernie rozłożone. A reszta informacji na tyle opakowania? Dotyczą tego na ile tacek wystarczy jedno opakowanie nasion. W tym przypadku jedno opakowanie na jedną tackę kiełkownicy plastikowej lub jedno na dwie tacki kiełkownicy glinianej. Czas oczekiwania na gotowe kiełki? Tutaj 4 dni.
Gdzie postawić kiełkownicę i jak podlewać kiełki?
Kiełkownicę trzymałam na blacie w kuchni. Nie miały tam dużo światła. Lepiej nie trzymać ich w pełnym słońcu. Dobrze jest gdy stoją w świetle rozproszonym.
Jak podlewać kiełki?
Kiełki podlewamy tyle razy dziennie ile jest wskazane na opakowaniu. Z własnego doświadczenia wiem, że przez pewien czas kiełki mogą wydawać się trochę suche, ale bardzo szybko zaczynają puszczać pierwsze korzonki.
A jak podlewać? Ja podlewałam chłodną wodą z kranu. Dzięki temu, że kiełkownica jest gliniana oraz posiada dziurki, nadmiar wody spływa do podstawki. Glina, z której wykonana jest kiełkownica, również robi się lekko wilgotna, dzięki czemu kiełki nie wysychają.
Co zrobić z wodą pozostałą po podlewaniu kiełków?
Wodą z podstawki podlewam kwiatki, które mam obok kiełkownicy. Warto pamiętać, aby wylewać wodę z podstawki codziennie.
Biały meszek na kiełkach - czy to pleśń?!
Czy po około dwóch dniach na twoich kiełkach pojawił się biały meszek? Nie panikuj, prawdopodobnie nie jest to pleśń. Czy ten meszek wygląda tak jak na zdjęciu?
To korzonki boczne, które pojawiają się na niektórych rodzajach kiełków. Ale jak odróżnić je od pleśni? Pleśń jest szara, pojawiają się na niej czarne zarodniki, ma nieprzyjemny, piwniczny zapach i nieregularny kształt, jej nitki rozwijają się w różne strony.
Za to korzonki boczne są śnieżnobiałe, rosną regularnie, są krótkie i z czasem robią się trochę grubsze. Po podlaniu kiełków, włoski przyklejają się do korzonka i robią się niewidoczne. Pojawiają się najczęściej po wielu godzinach bez podlewania. Więc jeżeli Twoje kiełki wyglądają tak jak tutaj i nie mają wyżej opisanych cech pleśni, nie masz się czym martwić.
Przeczytaj więcej na temat pleśni na kiełkach
Kiedy można zacząć jeść kiełki?
Najlepiej kierować się czasem podanym na opakowaniu nasion. Niekiedy ten czas może się delikatnie skrócić lub wydłużyć. Zależy to m. in. od temperatury otoczenia. Ale z pewnością zauważysz ten moment, w którym kiełki będą już gotowe.
Jak przygotować kiełki do jedzenia?
Pamiętaj, aby umyć kiełki przed spożyciem. Jak? Możesz to zrobić w taki sposób:
- Napełniamy dużą miskę wodą.
- Kępki pędów zanurzamy w wodzie, delikatnie nimi poruszając. Dzięki temu opłuczemy kiełki i pozbędziemy się części łusek nasion, z których wyrosły kiełki.
- Zbierz kiełki za pomocą sitka.
- Jeżeli nie planujesz ich jeść od razu, rozłóż je i pozwól im wyschnąć.
Jak przechowywać kiełki?
Kiełki przechowuj w lodówce. Jeśli temperatura jest dość niska, zablokuje to proces dalszego wzrostu kiełków i pozwoli zachować świeżość.
Jak dbać o kiełkownicę?
Po wyciągnięciu kiełków z kiełkownicy myję ją w ciepłej wodzie szczoteczką. Producent informuje, że od czasu do czasu można ją np. ostrożnie zalać na chwilę wrzątkiem. Jednak trzeba pamiętać, że może się wtedy glina miejscami zrobić biała.
Smacznego!
Przeczytaj więcej na temat kiełków:
Komentarze (0)