compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Wybierz temat
Warto jeść zdrowo – czyli jak i po co?
blog article icon

Warto jeść zdrowo – czyli jak i po co?

Poradnik

Z tezą zawartą w powyższym zdaniu zgodzi się pewnie każdy. Problem pojawia się w momencie, w którym próbujemy słowo „zdrowo” ubrać w konkrety. Tematyka odżywiania jest szeroko dyskutowana.  Wiele razy słyszymy zewsząd, że „jesteśmy tym czym się karmimy”. Zmiany w sposobie żywienia nie mają zatem obejmować tylko tego co jemy, ale jak jemy i w jaki sposób przygotowujemy posiłki do spożycia.


Dlaczego warto jeść żywność nieprzetworzoną

  • Żywność w swojej naturalnej postaci ma najwięcej witamin oraz mikroelementów.
  • Nieprzetworzone produkty posiadają swój własny smak i aromat i nie trzeba ich wzmacniać żadnymi ulepszaczami.
  • Naturalne artykuły spożywcze zawierają błonnik pokarmowy – substancję nieulegającą trawieniu, która reguluje przemianę materii.
  • Spożywając surową żywność zamiast tej wysokoprzetworzonej, ograniczasz przyjmowanie niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczów trans oraz toksycznych dodatków używanych podczas produkcji niektórych artykułów spożywczych.   

Rece

Żywności wysokoprzetworzonej mówimy: NIE!

Żywność wysokoprzetworzona to mało wartościowa pod względem odżywczym żywność zawierająca dużo pustych kalorii. Zawiera mniej cennego dla naszego zdrowia błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, opowiada za prawidłową przemianę materii, chroni przed chorobami jelita grubego, obniża poziom cukru we krwi, przyczynia się do  usuwania z organizmu toksyn i metali ciężkich.Wypłukuje mikroelementy. Pijąc słodzone napoje gazowane, przyczyniasz się do utraty wapnia z organizmu.Łatwodostępna żywność przetworzona jest bogata w tłuszcze trans, sztuczne substancje smakowe, barwniki i różnego rodzaju środki konserwujące.Należy unikać również żywności modyfikowanej genetycznie.Na czarnej liście niezdrowych produktów są oczywiście fast foody, które zawsze są przyrządzane w wysokich temperaturach, co przyczynia się do wydzielania akrylamidu, znanego czynnika kancerogennego.

Żywności nieprzetworzonej mówimy : TAK!

Żywność nieprzetworzona to wszystkie te produkty, które pochodzą  z przyrody, które można spożywać w ich naturalnej postaci. Czyli im mniej ingerencji człowieka oraz temperatury w żywność, tym jest ona zdrowsza. Wszelka obróbka odbierają żywności to, co jest w niej najcenniejsze, czyli witaminy, sole mineralne i inne korzystne mikroelementy.

Warto oprzeć swoją dietą na zbożach, orzechach i rozmaitych nasionach, grochu, fasoli i innych roślinach strączkowych, które są powszechnie dostępne i niedrogie, np.: soczewica, pestki dyni, migdały, słonecznik,  czy groch.

Niezdrowe jedzenie jest łatwo dostępne i smaczne, jednak w kwestii odżywiania nie należy wykorzystywać łatwych rozwiązań. Jedzenie ma nam dostarczać nie tylko kalorii, ale i składników odżywczych.

Eko, bio czy organic?

Na wszystkich opakowaniach ekologicznych produktów przemiennie pojawiają się słowa eko, bio i organic. Są to produkty ekologiczne. Każdy produkt z napisem „ekologiczny” musi mieć w UE certyfikat. To zielony listek z dwunastoma gwiazdkami na opakowaniu. Więcej o certyfikatach piszę tutaj.

Zdrowa, nieprzetworzona żywność wcale nie musi być droższa od tej taniej, niskiej jakości. Wiele osób uważa, że „zdrowa żywność jest droga” i nawet nie daje sobie szansy rezygnacji z niezdrowych i drogich przyzwyczajeń żywieniowych. Jest prawdą, że ceny jednostkowych produktów ekologicznych w porównaniu z ich „zwykłymi” odpowiednikami są wyższe. Dlaczego? To proste - bio i eko uprawy są zwykle małe, mniej wydajne i o wiele bardziej czasochłonne. Jednak zmiana diety może paradoksalnie zmniejszyć nasze wydatki na żywność. Nawet jeśli przeznaczymy więcej pieniędzy na zakup żywności Eko to jednocześnie można zaoszczędzić omijając działy z ciastkami, chipsami, fast foodem, batonami, gotowymi produktami w proszku czy mrożonkami. Niepodważalnym faktem jest też to, że poprawa naszego zdrowia spowoduje oszczędności, nie wydamy pieniędzy na leki i wizyty lekarskie.

Słoiki

Jak zrezygnować z żywności przetworzonej?

Chciałabym pokazać Ci, że zawsze masz wybór. Nie możemy uniknąć całej chemii, ponieważ żyjemy w środowisku naturalnym, w które cały czas ingerujemy zanieczyszczając glebę, powietrze, wodę - czyli wszystko to co niezbędne roślinom do wzrostu. Możemy jednak znacznie ograniczyć spożywanie chemii kupując żywność ekologiczną. Wystarczy tylko, że poznasz smaczne zamienniki produktów, które sprzyjają Twojemu organizmowi:

  • Alternatywą dla cukru jest ksylitol, który wygląda i smakuje jak cukier, ale ma mniej kalorii, nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie szkodzi zębom.
  • Do smażenia i sałatek. Staraj się używać tłuszcze pochodzenia roślinnego np. oleju kokosowego, oliwy z oliwek.
  • Doskonałym zamiennikiem słodkich płatków śniadaniowych jest kasza jaglana. Zalet kaszki jaglanej nie sposób przecenić, nie bez przyczyny nazywamy ją królową kasz.
  • Szybką przekąską są rodzynki, orzechy i daktyle.
  • Do picia polecamy czystek - to zioło, któremu są przypisywane wyjątkowe właściwości zdrowotne, posiada silnych antyoksydantów, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie.
  • Zdrowym dodatkiem do sosów, kanapek, zup i sałatek są płatki drożdżowe nieaktywne, które są naturalnym źródłem witamin z grupy B (witaminy B1, B2, B3 i B8), H i D oraz mikroelementów (mangan, fosfor, sód, molibden, cynk, miedź, żelazo, chrom, kobalt, wapń, magnez,  selen oraz cynę). Ponadto ich składnikiem są aminokwasy. Drożdże wykazują wpływ ogólnie wzmacniający, przyspieszający procesy regeneracji, wzmacniają system odpornościowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy. Przywracają odpowiednią mikroflorę jelitową.
  • Szybkim w przygotowaniu pełnowartościowym produktem jest kasza kuskus. Jej przygotowanie jest niezwykle proste; kuskus wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Ta lekkostrawna kaszka może być wykorzystywana do przygotowania zarówno dań obiadowych, jak i deserowych. Zawiera dużo błonnika, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na dolegliwości przewodu pokarmowego.

To kilka propozycji na dobry początek. Jestem przekonana, że ta zmiana przyniesie pozytywne efekty zauważalne już po kilku dniach. Każdego dnia spotykasz się z tymi artykułami spożywczymi i dokonujesz wyboru. Dzisiaj masz szansę stać się świadomym konsumentem.

Kasjana Cybal

Świadomie staram się żyć jak najbliżej natury i możliwie najmniej inwazyjnie dla naszej planety.

Z wykształcenia jestem filologiem polskim. Żoną i mamą trójki dzieci. Cenię sobie najbardziej bycie razem, tu i teraz.

Odkąd zafascynowała nas zdrowa żywność zdrowie i samopoczucie mojej rodziny poprawia się z dnia na dzień .

Dziś zanim wrzucę coś do kosza na zakupy filtruję szybko etykietę: czy to jeszcze jedzenie czy raczej produkt syntetyczny. W końcu jesteśmy tym czym się żywimy...

Ciągle się uczę. Jestem stałą bywalczynią targu i lumpeksów (moralnie i finansowo najlepszy wybór dla naszej pięcioosobowej rodziny).

Zachęcam do czytania i udostępniania artykułów mojego autorstwa dla BetterLand.

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie.

Zarządzanie plikami cookies

Ładowanie...