compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Wybierz temat
Masło shea – właściwości, wykorzystanie i rodzaje
blog article icon

Masło shea – właściwości, wykorzystanie i rodzaje

Poradnik

Masło shea - informacje, w skrócie dla tych, którzy nie mają czasu

  • najbardziej polecane jest w wersji nierafinowanej
  • z powodzeniem wykorzystasz je jako surowiec kosmetyczny
  • samo w sobie jest uniwersalnym kosmetykiem naturalnym o wielu zastosowaniach
  • Sprawdź nasze nierafinowane masło shea Wild Nature

Z czego pozyskiwane jest masło shea?

Masło shea pozyskiwane jest z orzechów afrykańskiego drzewa masłowego o nazwie Masłosz Parka. Po delikatnym rozgrzaniu w dłoniach lub w delikatnej kąpieli wodnej zmienia się w płynny olej. Znajduje wiele zastosowań w kosmetyce naturalnej.

Masło shea nierafinowane a rafinowane. Jak rozróżnić?

Masło karite (jak każdy tłuszcz) można podzielić na rafinowany oraz nierafinowany. Jaka jest między nimi różnica? Spora, a nawet powiedziałabym, że diametralna. 

Masło shea nierafinowane pozyskuje się poprzez tłoczenie mechaniczne nasion masłosza. Temperatura tłoczenia nie powinna być wyższa niż 70 stopni Celsjusza. Dzięki temu nadal obecna jest, na przykład witamina E, która dodatkowo naturalnie konserwuje produkt. Metoda mechanicznego tłoczenia jest bezinwazyjna i bezpieczna, a masło shea jest wtedy twarde i kruche. Dodam, że nierafinowane, ale dodatkowo organiczne masło shea będzie najlepszym wyborem.

Nierafinowane masło shea przede wszystkim powinno się stosować w naturalnej pielęgnacji skóry (i nie tylko) bowiem ma ono w takiej postaci najwięcej do zaoferowania jako kosmetyk. Dlaczego? Ponieważ rafinacja każdego oleju pozbawia produktu wielu cennych właściwości. Proces ten polega na esktrahowaniu w wysokiej temperaturze,  najczęściej przy pomocy chemicznych rozpuszczalników. Tak wysoka temperatura niszczy większość witamin i minerałów. Kiedy chcemy kupić masło karite, pod wpływem wielu pochlebnych o nim opinii warto najpierw zapoznać się z hasłem „nierafinowane masło shea” oraz „rafinowane masło shea”, żebyśmy nie byli potem zaskoczeni, że „słabo działa”. 

Rafinowaną wersję można poznać po tym, że jest praktycznie pozbawione specyficznego żótawego koloru (zerknij na zdjęcie powyzej) oraz zapachu. Dla niektórych wrażliwych jest to niepodważalna zaleta, ponieważ swoisty, lecz delikatny aromat (słodko-orzechowo-drzewy) nie każdemu może odpowiadać.

Wykorzystanie w kuchni 

 Najczęściej stosowana jest ona w kuchni jako produkt spożywczy. Naturalne masło shea dodaje się do niektórych czekolad oraz kremów. W Afryce jest ono stosowane do różnorakich potraw – jako tłuszcz spożywczy. 

Właściwości kosmetyczne masła shea

Co w sobie ma to shea, że jest takie uniwersalne?

Na przykład kwasy tłuszczowe: nasycone i nienasycone – są one odpowiedzialne za nawilżenie skóry, ponieważ hamują nadmierne odparowywanie wody oraz poprawiają sprężystość, a więc ją uelastyczniają (zwłaszcza oleinowy i stearynowy - jest ich najwięcej). Stearynowy wzmacnia przede wszystkim barierę lipidową skóry, a oleinowy zmiękcza ją. Występujący w mniejszej ilości kwas linolowy łagodzi podrażnioną skórę. Masło shea nie jełczeje – za działanie przeciwutleniające odpowiadają zawarte z nim kwasy: cynamonowy i galusowy – to dzięki nim shea butter jest bardzo trwałe.

Witaminy A i E pomagają kwasom jeszcze bardziej zmiękczyć naskórek oraz złagodzić podrażnienia. Dlatego masło shea jest polecane przede wszystkim dla skóry suchej, popękanej i podrażnionej. Odpowiadają za regenerację, a więc dzięki nim możemy skutecznie walczyć z objawami starzenia się skóry. Chroni skórę od zewnątrz, a wewnątrz wspiera syntezę kolagenu. 

Masło shea posiada również w sobie allantoinę, która nawilża, łagodzi, regeneruje, koi i wygładza oraz fitosterole i katechiny: łagodzą, regenerują, napinają, uelastyczniają i likwidują drobne zmarszczki. Dlatego też dobrze jest stosować masło karite na zmęczone powieki oraz kąciki oczu, gdzie powstają „kurze łapki”

Dzięki takiemu składowi chemicznemu i właściwościom można powiedzieć, że masło shea to emolient. Każdy emolient przede wszystkim zmiękcza, natłuszcza oraz nawilża. Wytwarza na naskórku warstwę ochronną, a zabieg ten nazywany jest okluzją – emolient wiąże cząsteczki wody w komórkach naskórka dzięki czemu zapobiega nadmiernej utracie wody. Warto rozważyć użycie masła przy AZS.

Jak wykorzystać masło shea?

Masło shea po „roztopieniu” można używać samodzielnie lub mieszać z innymi składnikami, np. olejami. Sprawdź: surowce kosmetyczne

Bardzo często wykorzystywane jest również jako baza - surowiec do wytwarzania różnorodnych kosmetyków, np.: balsamów i kremów do: 

• ciała, 

• twarzy,

• rąk, 

•paznokci stóp

Masło karite dodawane jest również do odżywek, masek oraz szamponów do włosów. Można też na nie natrafić w składzie pomadek lub naturalnych mydeł

Masło shea. Bezpieczeństwo stosowania

Nierafinowane masło shea posiada bardzo szeroki wachlarz zastosowań, ponieważ jest bogate w dobroczynne składniki odżywcze. Surowe masło shea nie powinno uczulać – jest hipoalergiczne, dlatego można go używać na delikatną skórę dzieci i niemowląt. Jest bezpieczne dla kobiet w ciąży, gdyż substancje występujące w nim nie przenikają do krwi pępowinowej, a działają jedynie na te pierwsze warstwy skóry.

Masło shea na skórę głowy i włosy

Naturalne masło shea potrafi również zrobić cuda na głowie. Pomoże zregenerować nie tylko skórę głowy (np. pozbyć się łupieżu - polecamy także naturalny szampon przeciwłupieżowy i stanów zapalnych przy egzemie i łuszczycy oraz wzmocnić cebulki włosowe), ale też przesuszone, zmęczone ciągłym prostowaniem, lakierowaniem i farbowaniem włosy. Masło karite można zastosować w formie odżywki, maski do włosów, jak i użyć do słynnego olejowania włosów. Jeżeli będziemy używać shea butter regularnie (wystarczy raz w tygodniu), widocznie poprawi nam ich kondycję. Surowe masło shea sprawdzi się najlepiej przy wysoko porowatych włosach, czyli takich, które są odwodnione, zniszczone i suche. 

Masło shea na niedoskonałości skórne

Czy masło shea można wykorzystywać do pielęgnacji twarzy? Oczywiście. Może pomóc na twoje krosty, wypryski, pryszcze i inne niedoskonałości. Ma on bowiem w składzie pochodne kwasu cynamonowego i właśnie to sprawa, że ma działanie przeciwbakteryjne. Masło shea posiada również bardzo niski stopień komedogenności więc z powodzeniem może być stosowany na przetłuszczającą się i mieszaną skórę twarzy. Warto smarować punktowo stany zapalne oraz rany powstałe po trądziku, aby szybciej je zagoić i zapobiec powstawaniu bliznom.

Masło shea dla kobiet w ciąży 

Kobiety w ciąży będą zachwycone tym masłem. W stanie błogosławionym panie często skarżą się na powstawanie rozstępów na brzuchu, piersiach oraz pośladkach – masło shea pomoże temu zapobiec albo rozjaśnić powstałe już niedoskonałości. Shea przyniesie natychmiastową ulgę dla napiętego i swędzącego brzucha, ale także dla poparzonej słońcem skóry – łagodzi obrzęk i przyspiesza regenerację.

Naturalne nawilżenie 

Potrafi też pomóc spierzchniętym ustom, suchym łokciom, kolanom oraz piętom. Dłonie, które są wysuszone detergentami oraz skórki przy paznokciach również będą wdzięczne. 

Ciekawe zastosowania masła shea

Masło shea można wlać lub wrzucić nieroztopiony jeszcze jego kawałek do ciepłej kąpieli. 

Masło karite to dobra baza do peelingu ciała. Wystarczy podgrzać je w kąpieli wodnej i dodać ulubione olejki eteryczne lub trochę cynamonu oraz cukier lub kawę – ostudzić. 

Masło shea – oznaczenie INCI

Masło shea – inaczej masło karite lub z angielskiego: shea butter, które można spotkać pod właśnie taką nazwą w składzie INCI produktów kosmetycznych (również Butyrospermum Parkii Butter). 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie.

Zarządzanie plikami cookies

Ładowanie...