Nie marnuj żywności i wykorzystuj jak najwięcej części owoców i warzyw! Ale czy powinniśmy robić to kosztem naszego zdrowia?
Często widzimy filmy i porady jak wykorzystać skórki cytrusów, np. dodając nieobrane plasterki do napojów i do jedzenia. Super pomysł? No nie wiem… Bo czy wszyscy zwrócą uwagę na to z jakiego źródła pochodzą te owoce i co mają na sobie?
Najczęściej są one pokryte nie tylko kurzem i bakteriami, ale również substancjami, które mają zapobiec ich pleśnieniu oraz sprawić, że skórka będzie ładnie błyszczeć.
Niestety niektóre substancje ciężko jest zmyć (a są podejrzane o szkodliwe działanie) i wręcz podczas mycia są wcierane w skórkę jeszcze bardziej.
Dlatego zwracajmy uwagę na to z jakich źródeł kupujemy owoce i warzywa a co najważniejsze dbajmy o nasze zdrowie.
Ja już dawno zrezygnowałam z używania skórek cytrusów. Pamiętajmy, że zdrowie w dużej mierze zależy od naszych codziennych wyborów.
Komentarze (0)