Poznajcie królestwo Gosi: zamrażarka! Jak tylko założyliśmy panele słoneczne, Gosia zażyczyła sobie drugą największą możliwą zamrażarkę. Ta inwestycja sprawiła, że niemal nie marnujemy żywności.
Jest dla nas dużym buforem, który przydaje się szczególnie po świętach i różnych uroczystościach rodzinnych.
Okazuje się, że większość rzeczy można mrozić. Od Gosi dowiedziałem się, że można mrozić na przykład masło, pokrojone ogórki na mizerię, pieczarki, sosy, bardzo dojrzałe banany, które potem wykorzystujemy do koktajli. Świetnie mrozi się też ciasta, babki, bigos, leczo a nawet barszczyk.
Do mrożenia używamy specjalnych szklanych pudełek z gumową pokrywką oraz kompostowalnych woreczków do mrożenia firmy BioBag, które są wolne od BPA.
Dlaczego to takie ważne:
Marnowanie żywności to wiele aspektów. Jednym z nich jest to, że 870 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu, a dwa miliardy jest niedożywionych.
Marnowanie żywności to także ogromne straty surowców oraz wpływ na ślad węglowy.
Ludzie marnują szczególnie dużo jedzenia w okresie świąt. Sieci, które kuszą promocjami namawiają nas na nieracjonalne zakupy, z których spory procent potem ląduje w śmietniku. Często wyrzucane są nawet nierozpakowane produkty.
Bardzo polecamy woreczki BioBag, używamy ich od ponad roku i sprawdzają się zarówno do owoców i warzyw jak i chleba.
Według danych FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) z 2012 roku, ponad połowa marnowanego jedzenia jest w gospodarstwach domowych.
A co takiego marnuje się najczęściej? (podstawie raportu „Nie marnuję jedzenia 2018”, Kantar Millward Brown na zlecenie FPBŻ)
- chleb,
- owoce,
- wędliny,
- warzywa.
Są to produkty, które ze spokojem można zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.
Jak mrozimy?
Do mrożenia używamy specjalnych szklanych pudełek z gumową pokrywką oraz
kompostowalnych woreczków do mrożenia firmy
BioBag, które są wolne od BPA, mikroplastiku i GMO.
Zostały wykonane z materii roślinnej, dlatego mogą po wykorzystaniu trafić do domowych i komunalnych kompostowników.
Powstają z innowacyjnego tworzywa Mater-Bi, którego głównym składnikiem jest skrobia ziemniaczana. Dlatego są:
Ponieważ zostały wykonane z materii roślinnej, w przeciwieństwie do toreb papierowych mogą być stosowane w zamrażarce, a potem ponownie wykorzystywane do zbierania odpadów organicznych i razem z nimi kompostowane. Mogą trafić do domowych i komunalnych kompostowników.
BIODEGRADACJA WORKÓW BIOBAG
Ekologiczne produkty BioBag nie zawierają polietylenu, powszechnego we współczesnej produkcji przemysłowej szkodliwego związku rozkładającego się przez setki lat.
Worki BioBag w warunkach kompostowych (w obecności tlenu i wyspecjalizowanych mikroorganizmów) rozkładają się w około 45 dni!

Laboratorium badawcze Novamont, Włochy
WPŁYW NA POWSTAWANIE EFEKTU CIEPLARNIANEGO
Dzięki wykorzystaniu przy produkcji naturalnych składników, produkty BioBag znacząco przyczyniają się do redukcji efektu cieplarnianego.

Jak jeszcze możemy nie marnować żywności?
1. Zrób listę zakupów! Wiedząc co chcesz kupić, nie włożysz do koszyka niepotrzebnych rzeczy.
2. Zrób meal prep! Ułatwi to przygotowanie listy zakupowej
3. Poszukaj w swoim mieście Jadłodzielni! Jest to miejsce w którym nieodpłatnie możesz zostawić a także zabrać jedzenie w ramach foodsharingu.
4. Podziel się ze znajomymi i rodziną! Zapytaj wśród swoich bliskich czy nie mają ochoty na jedzenie, często znajdzie się ktoś chętny!
Komentarze (0)