compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Wybierz temat
Zero Waste W Kuchni
blog article icon

Zero Waste W Kuchni

Poradnik

Jaki jest Twój sposób na wykorzystanie resztek jedzenia? Ja zawsze staram się jak najlepiej zarządzać tym co mam w lodówce.

Kiedy np. robię soki, pozostałe ‘wiórki’ z warzyw używam do zrobienia placuszków, ciast lub surówek

Tym razem padło na pyszne ciasto marchewkowe. Składniki do wypieków i papier do pieczenia kupicie w BetterLand.

Przepis na dużą blaszkę 36x32 cm

Składniki w temperaturze pokojowej:

400 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki cynamonu

440 ml oleju

250 g miałkiego brązowego cukru

70 g drobnego cukru

1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

6 dużych jajek

470 g ‘wiórek’ marchewki

150 g drobno zmielonych orzechów włoskich

W misce wymieszać dokładnie rózgą kuchenną olej, ekstrakt z wanilii i oba cukry. Dodawać po jednym jajku i dokładnie połączyć po dodaniu każdego

Mąkę, proszek, sodę i cynamon przesiać do miski z masą. Wymieszać rózgą do momentu połączenia składników (nie powinno to trwać długo).

Na koniec wmieszać orzechy i marchewkę.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec góra-dół w 170 stopniach Celsjusza około 25-30 minut lub do suchego patyczka.

Inspirowałam się przepisem od Mojewypieki

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie.

Zarządzanie plikami cookies

Ładowanie...