Jaki jest Twój sposób na wykorzystanie resztek jedzenia? Ja zawsze staram się jak najlepiej zarządzać tym co mam w lodówce.
Kiedy np. robię soki, pozostałe ‘wiórki’ z warzyw używam do zrobienia placuszków, ciast lub surówek
Tym razem padło na pyszne ciasto marchewkowe. Składniki do wypieków i papier do pieczenia kupicie w BetterLand.
Przepis na dużą blaszkę 36x32 cm
Składniki w temperaturze pokojowej:
400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
440 ml oleju
250 g miałkiego brązowego cukru
70 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
6 dużych jajek
470 g ‘wiórek’ marchewki
150 g drobno zmielonych orzechów włoskich
W misce wymieszać dokładnie rózgą kuchenną olej, ekstrakt z wanilii i oba cukry. Dodawać po jednym jajku i dokładnie połączyć po dodaniu każdego
Mąkę, proszek, sodę i cynamon przesiać do miski z masą. Wymieszać rózgą do momentu połączenia składników (nie powinno to trwać długo).
Na koniec wmieszać orzechy i marchewkę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec góra-dół w 170 stopniach Celsjusza około 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Inspirowałam się przepisem od Mojewypieki
Komentarze (0)