- Justyna Maserak
- 0 polubień
- 330 odwiedzin
Magia orzechów - wyczaruj domową Nutellę - Twoje dzieci będą zachwycone
Poradnik-
Głównym składnikiem są jedne z najzdrowszych orzechów
-
Domowa Nutella jest lepsza i zdrowsza
-
Przepis jest prosty i szybki
Dzisiaj, specjalnie z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka, mamy dla Was sprawdzony przepis na domową Nutellę dla każdego małego eko łasucha.
Jestem wielką fanką słodyczy, ale równocześnie znam ich gorzką cenę. Zbyt wielką słodyczową pasję można słono okupić: czy to próchnicą, czy to innym uszczerbkiem na zdrowiu. Na szczęście dzięki naszej wrodzonej kreatywności możemy wymyślać domowe alternatywy dla komercyjnych słodyczy, które mogą być zdrowe.
O orzechach
Orzechy bywają kaloryczne, ale skrywają w sobie bardzo wiele zdrowych substancji odżywczych. Zaleca się, aby jeść jedną porcję orzechów i pestek dziennie jako przekąskę pokrywającą maksymalnie 10% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Zaledwie 30 g orzechów lub migdałów pokrywa dzienne potrzeby organizmu na witaminę E oraz magnez. Co więcej, wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Najlepiej przechowywać je w lodówce, aby nie traciły swoich właściwości. Ponadto okazuje się, że wybór nie jest tak prosty jakby się mogło wydawać, ponieważ nie wszystkie orzechy są równie zdrowe. Oto ranking najzdrowszych orzechów:
1. Orzechy włoskie
W orzechowym królestwie to one wiodą prym. Bogate są w witaminy (za wyjątkiem B12), minerały (magnez, mangan, cynk), błonnik oraz antyoksydanty. Większość antyoksydantów znajduje się w skórce orzecha. Orzechy włoskie mają dużo białka. Są znakomitym źródłem kwasów omega-3, o które bardzo trudno w codziennej diecie. Mają dobroczynne działanie na serce, poziom cholesterolu, układ nerwowy, nie powodują tycia. Ich największą zaletą jest to, że każdy może je hodować w swoim ogródku - doskonale radzą sobie w naszym klimacie. Pasują zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Polecam je z miodem i kozim serem.
2. Migdały
Niezastąpione źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin A, B2, E oraz potasu, magnezu i żelaza. W przypadku migdałów również nie warto rezygnować ze skórki, która zawiera najwięcej antyoksydantów (fenoli, flawonoidów i kwasów fenolowych). Zapobiegają chorobom serca i cukrzycy, obniżają cholesterol, mogą wspomagać utratę wagi.
3. Orzechy makadamia
Znajdziemy w nich błonnik, witaminy A, B6, E, niacynę, ryboflawinę oraz wiele minerałów, z czego najbogatsze są w żelazo. Innymi minerałami znajdującymi się w orzechach makadamia są wapń, magnez, mangan, miedź, fosfor oraz selen. Bogactwo antyoksydantów pomaga w utrzymaniu zdrowia. Właściwości pro-zdrowotne tych orzechów w przypadku chorób serca zostały naukowo udowodnione.
4, Orzechy laskowe
Kolejne z orzechów, które są w naszym klimacie łatwodostępne. Zawierają sporą dawkę witamin: A, E, K, z grupy B i kwasu foliowego. Do tego minerały: magnez, potas, cynk, wapń, żelazo i fosfor. Regulują cholesterol, wspomagają organizm w walce ze stresem.
5. Orzechy brazylijskie
Można w nich znaleźć witaminy z grupy B, C i E, a także minerały: selen, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. To drugie orzechy w tym zestawieniu, które zawierają kwasy omega-3. Poprawiają pracę układu nerwowego i układu krwionośnego.
Przepis na domową Nutellę
Z podanego poniżej przepisu stworzyć można jedną porcję pysznego, kakaowo-orzechowego kremu. Warto jednak przygotować się na podwójne zapotrzebowanie, ponieważ jest on wprost przepyszny i trudno go sobie odmówić. Polecam, aby wykonywać go wieczorem (niespodzianka!). Jeśli jednak chcecie robić Nutellę w towarzystwie dzieci, to umówcie się z pociechami, żeby nie dotykały orzechów po ściągnięciu ich z patelni. Są wtedy gorące, a rozochocone dzieci mogą przypadkiem poparzyć się.
Do wykonania domowej Nutelli potrzebne są:
-
orzechy laskowe - 150g
-
mleko (krowie lub roślinne) - 80ml
-
olej kokosowy virgin - 1 łyżka
-
naturalne kakao w proszku - 3 łyżki
-
miód - 3 łyżeczki
Orzechy laskowe należy zrumienić na patelni na małym ogniu, aby ich skórka zaczęła pękać. Kiedy skórka jest już wystarczająco spękana, wysypujemy je na ręcznik i pocieramy - w ten sposób zostaną obrane. Nie dotykajmy ich i dajmy im ostygnąć, gdyż po zdjęciu z patelni będą bardzo gorące. Warto wiedzieć, że skórka prawdopodobnie nie zejdzie idealnie. Wystarczy jeżeli większość z niej odpadnie.
Orzechy bez skórki należy zmielić w blenderze. W celu uzyskania jeszcze gładszej konsystencji, użyjcie moździerza. Do zmielonych orzechów dodajemy kakao, olej kokosowy i miód, wszystko ucieramy. Na końcu dolewamy mleko i mieszamy. Wielbicielom bardziej lejącej konsystencji polecam dodanie mleka lub oleju kokosowego. Pastę zawsze można dosłodzić miodem.
Zalety domowej Nutelli
-
jest słodzona miodem, a nie rafinowanym cukrem - miód, jeżeli nie jest podgrzany, jest źródłem mikroelementów i dobroczynnych substancji wzmacniających organizm
-
zawiera kakao - źródło magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu, cynku oraz antyoksydantów
-
użyty w niej olej kokosowy jest zdrowym olejem - wzmacnia odporność, reguluje wydzielanie insuliny do krwi, wspomaga jelita i zawiera antyoksydanty
-
orzechy laskowe zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów, mają niski indeks glikemiczny, a przede wszystkim są głównym składnikiem domowej Nutelli - w oryginalnej głównymi składnikami są niezdrowe tłuszcze i cukry
-
jest pożywna i sycąca - nie powoduje napadów wilczego głodu i syci na długo
Gdy zrobię domową Nutellę w domu, znika bardzo szybko. Jadamy ją z domowym, żytnim chlebem, jako dodatek do deserów lub deser sam w sobie. Czasami zmieniamy przepis np. poprzez dodanie zdrowych pestek (słonecznik, sezam) czy zmianę głównego składnika, orzechów laskowych, na migdały. Możliwości jest bardzo wiele, wszystkie są smaczne i zdrowe.
Z okazji Dnia Dziecka życzymy eko maluchom wszystkiego dobrego!
Źródła:
Role of walnuts in maintaining brain health with age [PDF]
Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction
Brazilian nut consumption by healthy volunteers improves inflammatory parameters
Komentarze (0)