-
Jak sprawić, by majonez był zdrowszy?
-
Czy można zrobić majonez z użyciem oleju kokosowego?
-
Czy majonez może być wegański?
Święta to czas spotkań z bliskimi, dzielenia się, radości i ucztowania. Akurat w Święta Wielkanocne, królami stołu są jajka i majonez, który dodawany jest również do sałatek. Przykrym faktem na temat majonezu jest to, że nie jest on zbyt zdrowy, choć lubiany przez wielu. Ja nie wyobrażam sobie jedzenia jajek bez majonezu. Na szczęście robiąc majonez samemu, można kontrolować jego składniki i, tym samym, wykonać go w zdrowszym wydaniu. W jaki sposób?
Jak uczynić majonez zdrowszym?
Największą częścią majonezu jest olej. Stąd, najlepszą metodą na polepszenie właściwości majonezu jest zamiana oleju na zdrowszy. Oczywistym wyborem jest oliwa z oliwek, lecz nie wszyscy lubią jej wyrazisty smak. Jeżeli macie ochotę poeksperymentować z olejami o wyrazistych smakach, to możecie spróbować wersji majonezu z olejem sezamowym, lnianym lub olejem kokosowym. Dla tych, którzy wolą delikatne smaki, olej z pestek winogron będzie najlepszy. Jeżeli do majonezu zostanie użyty olej tłoczony na zimno, to należy go zużyć jak najszybciej, aby nie tracił cennych właściwości prozdrowotnych. Nie należy też takich olejów podgrzewać.
Kolejnym produktem używanym w komercyjnych majonezach, a który należy wziąć pod lupę, jest ocet. Producenci często używają zwykłego octu. My, w naszym domowym eko-majonezie, użyjemy jego zdrowszego zamiennika – octu jabłkowego. W przeciwieństwie do zwykłego octu, ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na zdrowie: reguluje poziom cholesterolu we krwi, pomaga w utrzymywaniu prawidłowej wagi, wspomaga trawienie i detoks organizmu, zabija niektóre bakterie i grzyby. Nie należy jednak przesadzać z jego używaniem, ponieważ w dużych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia, zwłaszcza dla układu trawiennego. Wielbicielom kwaśnego majonezu polecam sok z cytryny: bogaty w witaminę C i antyoksydanty, a także bezpieczniejszy dla zdrowia w większych ilościach niż octy.
Robiąc domowy majonez, nie musimy dodawać cukru i kontrolujemy ilość soli. W niektórych majonezach ze sklepowych półek są one obecne i to całkiem wysoko na liście składników. Tradycyjnie, majonezy wykonywano z użyciem żółtek jajek. Żółtka są bogate w witaminy i minerały, a ekologiczne jajka wzbogacane są nawet o kwasy omega-3. Niestety niektóre osoby są uczulone na jajka. Na szczęście, do stworzenia majonezu nie jest konieczne ich użycie. Można je zastąpić mlekiem (krowim lub sojowym) czy tofu.
Przepisy na własny majonez
1. Majonez bez jajek
Jego niewątpliwym plusem jest to, że redukuje możliwe zatrucie salmonellą do zera. Można go przerobić również na wersję wegańską. Jest bardzo elastycznym przepisem, przez co można go dostosować do swoich potrzeb i wyczucia smaku. Składniki:
-
150ml mleka (krowiego lub sojowego),
-
300ml oleju
-
sok z cytryny lub ocet jabłkowy
-
1/2 łyżeczki soli
-
opcjonalnie: zioła, najlepiej świeże
Mleko należy wymieszać w blenderze z solą i ziołami, aż uzyska nieco puszystą konsystencję. Następnie, nie przerywając blendowania, cienkim strumieniem dolewamy olej, a na końcu dodajemy sok z cytryny. Dobrze jest przyglądać się konsystencji majonezu, ponieważ zbyt długo mieszany może się zważyć. Jeżeli jego smak jest za mało wyraźny, nie obawiajcie się doprawić majonezu.
Do wykonania tego przepisu zdecydowałam się na użycie dwóch olejów w proporcji 1:1: oleju kokosowego i z pestek winogron, oraz krowiego mleka. Jego konsystencja nie jest identyczna z komercyjnymi majonezami, a jego cechą charakterystyczną jest piękny, biały kolor oraz lekko kokosowy zapach i posmak.
Nieco obawiałam się tego, w jaki sposób będzie smakował z jajkiem, właśnie przez smak, który zawdzięcza olejowi kokosowemu. Moje obawy szybko zostały rozwiane w momencie, kiedy przetestowałam majonez w połączeniu z jajkiem. Efekt był dla mnie o tyle zaskakujący, co niesamowity: majonez z olejem kokosowym smakował mi bardzo dobrze w połączeniu z jajkiem, a zwłaszcza z żółtkiem.
2. Majonez z żółtkiem jaja
Jajko przed rozpoczęciem gotowania powinno mieć temperaturę pokojową. Bardzo ważnym jest, aby jego skorupkę sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu prawdopodobieństwo przedostania się bakterii salmonelli do majonezu drastycznie spada. Składniki:
-
1 żółtko
-
250ml oleju
-
łyżeczka musztardy
-
sok z cytryny lub ocet jabłkowy
-
sól, pieprz
Do żółtka należy dodać musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny lub ocet. Ucieramy, a gdy składniki się połączą, powoli dolewamy olej i ucieramy na gęstą masę. Powstały majonez będzie nieco inny niż jego poprzednik. Jego zapach będzie bardziej wyraźny, smak pikantniejszy, konsystencja gładsza, a kolor bardziej żółty. Pamiętajcie, aby majonezy trzymać w lodówce - to przedłuży ich okres przydatności do spożycia.
Na nasze zdrowie składają się małe, codziennie świadomie podejmowane kroki. Jednym z nich jest właśnie zrezygnowanie z komercyjnego majonezu na rzecz ekologicznego, robionego w domu. Jego wykonanie zajmuje nie więcej niż pięć minut - taka inwestycja w zdrowie na pewno się opłaci.
Źródła:
P2-11: Anti obesogenic effects of apple cider vinegar in rats subjected to a high fat diet.
Antifungal Activity of Apple Cider Vinegar on Candida Species Involved in Denture Stomatitis.
Komentarze (0)