Oliwa z oliwek extra virgin, BIO, 250 ml, Olandia
Najwyższej jakości EKO Oliwa z oliwek - Oleum Olivarum.
Uzyskana bezpośrednio z pierwszego tłoczenia, wyłącznie za pomocą procesu mechanicznego, z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.
Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.
Oliwa z oliwek o naturalnym żółtym kolorze i przepysznym aromacie to doskonały dodatek do sałatek, sosów, past czy też zup. Oliwa z oliwek dobrze komponuje się także z chlebem, pizzą, serami oraz warzywami – nadaje się zarówno do dań na zimno, jak również do przygotowania potraw, które wymagają krótkotrwałego smażenia.
Więcej o właściwościach oliwy z oliwek extra virgin
Oliwa z oliwek jest znana z kuchni śródziemnomorskiej oraz włoskiej, ale chętnie wykorzystywana również w innych zakątkach świata. Posiada naturalny, żółty kolor i przepyszny aromat. Zawiera tylko sok z oliwek o poziomie kwasowości poniżej 0,8%.
Dodana do potraw wpływa zarówno na uzyskanie ciekawego, wyrazistego smaku, ale również wspomaga wchłanianie witamin A,D,E,K. Sama również zawiera cenne witaminy – E oraz K, a także nienasycony kwasy tłuszczowe. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane przez organizm człowieka, dlatego należy je dostarczać z pokarmem. Niedobory NNKT mogą powodować wiele chorób, warto więc pamiętać o włączaniu ich do codziennej diety.
Jej regularne spożycie pozwala utrzymać odpowiedni poziom zdrowego cholesterolu, wpływa na brak uczucia zmęczenia, wzmacnia odporność, a także działa antyoksydacyjnie oraz zapobiega chorobom układu naczyniowego oraz krążenia. Oliwa z oliwek wykorzystywana jest również w kosmetyce – jako dodatek do balsamów, kremów czy mydła. Wpływa ona na odpowiednią pielęgnację, nawilża, dodaje blasku, a także odżywia skórę. Jeżeli chcesz więc utrzymać dobrą kondycję i zadbać o zdrowie, z pewnością warto wprowadzić oliwę z oliwek do swojej diety!
Składniki
100% oliwa z oliwek extra virgin *
* certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 12,5 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 75,8 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 11,7 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Sposób przechowywania
W celu zachowania wszystkich cennych właściwości ważne jest, aby oliwę z oliwek ekologiczną przechowywać w ciemnych i suchym miejscu, np. piwnicy, szafce w kuchni czy też w spiżarni, najlepiej w oryginalnych, ciemnobrązowych opakowaniach szklanych. Oliwę z oliwek należy chronić przed dostępem wilgoci, wysokiej temperatury, a także bezpośrednim światłem słonecznym.
Oliwa z oliwek, w przeciwieństwie do innych olejów tłoczonych na zimno, nie powinna być przechowywana w lodówce - nie wpłynie to na jej właściwości, ale może zepsuć walory estetyczne – mogą pojawić się niewielkie grudki, które są wynikiem krzepnięcia oliwy.
Dlaczego należy wybierać oleje tłoczone na zimno?
Olej tłoczony na zimno |
Olej rafinowany |
Piękna barwa, zapach i smak |
Brak barwy, zapachu i smaku |
Bogactwo składników odżywczych |
Tylko kwasy tłuszczowe |
Produkt mało przetworzony |
Produkcja w wysokich temperaturach i z użyciem substancji chemicznych |
Zdrowa forma kwasów Omega 3 i 6 |
Niekorzystna forma kwasów Omega 3 i 6 |
Wysoka zawartość Witaminy E |
Niska zawartość Witaminy E |
Co wyróżnia oleje marki Olandia?
Wszystkie oleje marki Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane. Starannie opracowana technologia produkcji gwarantuje oleje nie tylko o najwyższej wartości prozdrowotnej, ale też o doskonałym smaku.
Producent marki Olandia szczyci się najlepszymi na rynku cenami produktów ekologicznych, stanowiących ponad 70% portfolio. Aby to osiągnąć zostały wdrożone nowoczesne procedury obejmujące produkcję w ramach całego łańcucha – produkcja z dobrej jakości surowca, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz sprzedaży i dystrybucji, a także zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych. Jakość olejów tłoczonych na zimno uzależniona jest od wielu procesów technologicznych stosowanych w produkcji oraz dystrybucji ale przede wszystkim od rodzaju surowca. Dlatego Złoto Polskie zaopatruje się w ekologiczne nasiona roślin oleistych tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, kładąc duży nacisk na jakość surowca użytego do produkcji.
-
Ilość w opakowaniu zbiorczym6
-
Żywność EkologicznaTAK
-
Gluten FreeTAK
-
Odpowiednie dla weganTAK
-
W szklanym opakowaniuTAK
-
Bez laktozyTAK
-
ean135902020648444
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się