Olej lniany, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia
Najwyższej jakości ekologiczny olej lniany.
Tłoczony na zimno z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.
Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.
Olej lniany należy stosować wyłącznie na zimno.
Można spożywać bezpośrednio w celach suplementacji kwasów Omega- 3 lub jako dodatek do potraw. Świetnie nadaje się jako składnik dressingów i sosów do sałatek, surówek oraz gotowanych warzyw. Sprawdzi się również do polewania ugotowanych ziemniaków, kasz, ryżu lub pierogów. Niezastąpiony przy przygotowaniu pasty twarogowej w diecie dr Budwig i innych past kanapkowych.
Olej lniany jest również cennym naturalnym kosmetykiem - można używać bezpośrednio na skórę i włosy lub jako dodatek do gotowych kosmetyków.
Więcej o oleju lnianym:
Ekologiczny olej lniany pozyskiwany z wysokolinolenowych odmian nasion lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum) jest olejem o żółtawej barwie i charakterystycznym, orzechowo- goryczkowym smaku (występująca gorycz w smaku nie jest objawem zepsucia oleju). Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam, jak w nasionku siemienia lnianego oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości.
Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3 (kwas alfa- linolenowy ALA). Kwasy tłuszczowe Omega- 3 należące do rodziny Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.
Składniki
100% olej lniany *
* certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 10,1 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 21,92 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 67,98 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Kwasy Omega-3 - 52,74 g
Właściwości ekologicznego oleju lnianego Olandia:
-
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zawarte w oleju lnianym biorą udział w budowie błony komórkowej, więc wspomagają prawidłowy rozwój i zdrowie całego organizmu.
-
Kwasy Omega-3 wspierają rozwój układu nerwowego (u dzieci niedobór tych kwasów ma związek z zaburzeniami koncentracji, czynnościami ruchowymi, a nawet dysleksją, oraz wieloma innymi zaburzeniami zachowania oraz ADHD. Odpowiednia podaż Omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera).
-
Kwasy Omega-3 i obecna w oleju witamina E eliminują nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomagają tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
-
Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na układ krwionośny.
-
Wysoka zawartość fitoestrogenów w oleju lnianym wspomaga produkcję hormonów, może łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.
-
Dzięki swoim właściwościom olej lniany wspaniale sprawdzi się również zewnętrznie jako kosmetyk lub składnik kremów, maseczek i odżywek. Kwasy tłuszczowe i witamina E odżywiają, uelastyczniają i wzmacniają skórę oraz włosy.
Sposób przechowywania
Ekologiczny olej lniany Olandia zawsze rozlewany jest w szklane butelki, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość produktu. Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu, w maksymalnej temperaturze 20°C.
Zaleca się, aby zimnotłoczony olej lniany po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni.
Dlaczego należy wybierać oleje tłoczone na zimno?
Olej tłoczony na zimno |
Olej rafinowany |
Piękna barwa, zapach i smak |
Brak barwy, zapachu i smaku |
Bogactwo składników odżywczych |
Tylko kwasy tłuszczowe |
Produkt mało przetworzony |
Produkcja w wysokich temperaturach i z użyciem substancji chemicznych |
Zdrowa forma kwasów Omega 3 i 6 |
Niekorzystna forma kwasów Omega 3 i 6 |
Wysoka zawartość Witaminy E |
Niska zawartość Witaminy E |
Co wyróżnia oleje marki Olandia?
Wszystkie oleje marki Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane. Starannie opracowana technologia produkcji gwarantuje oleje nie tylko o najwyższej wartości prozdrowotnej, ale też o doskonałym smaku.
Producent marki Olandia szczyci się najlepszymi na rynku cenami produktów ekologicznych, stanowiących ponad 70% portfolio. Aby to osiągnąć zostały wdrożone nowoczesne procedury obejmujące produkcję w ramach całego łańcucha – produkcja z dobrej jakości surowca, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz sprzedaży i dystrybucji, a także zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych. Jakość olejów tłoczonych na zimno uzależniona jest od wielu procesów technologicznych stosowanych w produkcji oraz dystrybucji ale przede wszystkim od rodzaju surowca. Dlatego Złoto Polskie zaopatruje się w ekologiczne nasiona roślin oleistych tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, kładąc duży nacisk na jakość surowca użytego do produkcji.
-
Ilość w opakowaniu zbiorczym6
-
Żywność EkologicznaTAK
-
Gluten FreeTAK
-
W szklanym opakowaniuTAK
-
Bez laktozyTAK
-
ean135902020648482
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się