compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Macerat, macierzanka macerowana w oleju słonecznikowym, 50 ml, Esent
search

Niewielka roślina zwana macierzanką rośnie w Azji, Ameryce Północnej i Europie. Naturalny olejek z jej kwiatów powstał w wyniku macerowania ich w tłoczonym na zimno oleju z nasion słonecznika. Jest chętnie stosowany głównie ze względu na jego delikatny zapach, jednak ma wiele innych właściwości, dla których warto stosować go w codziennej pielęgnacji.

Ze względu na wysoką zawartość karotenów i flawonoidów wykazuje silne właściwości antyseptyczne, antybakteryjne i regenerujące. Jego stosowanie jest zalecane szczególnie w przypadku odmrożeń i oparzeń. Poleca się go do pielęgnacji skóry szorstkiej, popękanej, zaczerwienionej a także do cery naczyńkowej. Olejek z macierzanki działa ściągająco, oczyszcza i zmiękcza skórę. Natomiast zimnotłoczony olej z nasion słonecznika wygładza cerę, zmniejsza negatywny wpływ słońca na skórę. Doskonale wchłania się i nie działa komedogennie.

Zawiera między innymi:

- witaminy i minerały,
- kwas linolowy, odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie błony komórkowej,
- kwas palmitynowy i palmitooleinowy.

W formułach kosmetycznych, maceratu używamy  jak dowolnego oleju kosmetycznego mając na względzie jego unikalne właściwości.

Olejek z kwiatów macierzanki macerowany w oleju z nasion słonecznika można stosować zamiast mleczek do demakijażu, do codziennej pielęgnacji twarzy i całego ciała, do kąpieli podczas przeziębienia lub grypy, do olejowania tłustych włosów i w przypadku łupieżu. Ten macerat może również służyć do przecierania trudno gojących się ran i do leczenia grzybicy. Olejek z kwiatów macierzanki można stosować do pielęgnacji skóry dzieci.

Mając na uwadze, że jest to silny macerat, przed stosowaniem warto przeprowadzić próbę alergiczną.

Skład

Helianthus Annuus Seed Oil, Thymus Serpillum Extract.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
Nowy
  • Produkt Naturalny
    TAK
  • Zapach Naturalny
    TAK
  • Łagodne składniki myjące
    TAK
  • ean13
    5902574359827
Zobacz więcej

Inne produkty tej marki

Macerat, macierzanka macerowana w oleju słonecznikowym, 50 ml, Esent

38 osób kupiło 53 sztuk

17,35 zł
Cena jednostkowa: 347,00 zł litr
Chwilowo brak na stanie
Zadaj pytanie Zadaj pytanie
Blisko

Ze względu na wysoką zawartość karotenów i flawonoidów wykazuje silne właściwości antyseptyczne, antybakteryjne i regenerujące. Jego stosowanie jest zalecane szczególnie w przypadku odmrożeń i oparzeń. Poleca się go do pielęgnacji skóry szorstkiej, popękanej, zaczerwienionej a także do cery naczyńkowej. Olejek z macierzanki działa ściągająco, oczyszcza i zmiękcza skórę. Natomiast zimnotłoczony olej z nasion słonecznika wygładza cerę, zmniejsza negatywny wpływ słońca na skórę.

Chwilowo brak na stanie
Koszt dostawy od 3,99 zł! Darmowa dostawa: od 150 zł!
Ładowanie...