Lanolina bezwodna, 100 g, Wild Nature
Lanolina (wosk) to surowiec pochodzenia odzwierzęcego, otrzymywany w procesie czyszczenia owczej wełny. Lanolina poddawana jest procesowi odwodnienia (stąd jej nazwa bezwodna).
W temperaturze 20stC lanolina ma postać gęstej, ciągnącej masy, o barwie kremowej.
Lanolina nie rozpuszcza się w tradycyjnym tego słowa znaczeniu w wodzie, natomiast jest w stanie wchłonąć wodę (wraz z rozpuszczonymi w wodzie składnikami aktywnymi) do 200% swojej wagi, tworząc emulsje. Rozpuszcza się dobrze w tłuszczach.
Lanolina bezwodna zawiera: cholesterol, izocholesterol, lanosterol, dihydroergosterol, dihydrolanosterol, metacholesterol, hydroksycholesterol, alkohol lanylowy, cetylowy i cerylowy, kwas cerotynowy, kwas karnaubowy, kwas palmitynowy i kwas stearynowy. Farmakopea Europejska wprowadziła wymóg badania zawartości pestycydów w lanolinie; ich ilość nie może przekraczać 1 ug/kg.
Działanie
Lanolina, ma zdolność przenikania w głąb skóry. Na powierzchni tworzy cienki, mocno tłusty film, izolujacy skórę od niekorzystnych warunków zewnętrznych (suche powietrze, mrozy itp.), zmiękcza naskórek i wygładza skórę. Dzięki możliwości łączenia się tak z tłuszczami jak i wodą jest naturalnym emulgatorem.
Stosowanie
W przemyśle kosmetycznym (tym wielkim, jak i tym domowym), wykorzystywana jest jako składnik natłuszczajacy i nawilżajacy, emulgator, oraz środek transportujący składnik aktywne w głąb skóry.
Stosuję się ją jako dodatek do kremów, pomadek, mydeł.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj sięChwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Czy jesteś pewien, że chcesz zgłosić ten komentarz?
Zgłoszenie wysłane
Twój komentarz został wysłany i będzie widoczny po zatwierdzeniu przez moderatora.
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twój komentarz został dodany i będzie widoczny jak tylko zatwierdzi go moderator.
Twoja recenzja nie może być wysłana
-
Produkt NaturalnyTAK
-
ean135906729514314
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się