Zioła i herbaty ziołowe

KAPHA DOSHA BALANCE, herbatka ajurwedyjska, 40 g, Brown House & Tea

Herbatka ajurwedyjska KAPHA to unikalna kompozycja ziół ajurwedyjskich, stosowanych od tysiącleci. Ma za zadanie obniżyć poziom KAPHA w ciele i umyśle, czyli doszy, która z natury jest powolna, ciężka i wykazuje cechy lepkości i wilgoci. Dla doszy KAPHA idealne będą, więc zioła, które ją pobudzą, wprawią w ruch wszelkie płyny ustrojowe, a także obniżą poziom tkanki tłuszczowej.

Herbatka działa rozgrzewająco i redukująco na nadmiar poziomu KAPHA w ciele, a także poprawia nastrój i stymuluje do działania.

Nie zaleca się spożywania lukrecji przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

More details

24,99 zł

Cena jednostkowa: 624,75 zł za kg

- +

Porównaj!

Nie ma punktów za ten produkt.


 
Opis produktu

Jaka jest KAPHA?

CECHY  – STABILNOŚĆ, STAŁOŚĆ, CIĘŻKOŚĆ, WILGOTNOŚĆ, ZIMNO

Osoby typu Kapha są z natury bardzo pogodne i cierpliwe. Te cechy zapewnia im przeważający u nich żywioł ziemi. Są ciepłe, ale zaborcze i bywają skąpe. Często widać u nich zbyt mocną chęć posiadania i przywiązania się do rzeczy materialnych. Nie lubią zmieniać zdania i bardzo rzadko to robią. Jeśli jednak zmienią swój światopogląd, zrobią to już niemal na zawsze. Osoby o tej konstytucji mają dużą i krępą budowę ciała. Nie oznacza to, że Kaphy nie mogą być szczupłe. Jeśli są w równowadze, ich ciało jest piękne i silne, a skóra pełna blasku bez znamion i piegów. Mają dużą tendencję do nadwagi, dlatego powinny jeść lekko i regularnie, a tego nie lubią. Kaphy mają skłonność do chorób spowodowanych nadmiarem wody – guzów, torbieli, a także zatorów i przede wszystkim otyłości. Stosunkowo często zapadają na choroby układu oddechowego, spowodowane nadmiarem wilgoci (katar, zapalenie płuc, nieżyty górnych i dolnych dróg oddechowych). Często występuje u nich obniżenie nastroju. Kaphę balansuje intensywny ruch i lekkość oraz suchość. Powinny przede wszystkim uprawiać sport, jeść więcej jedzenia o smaku ostrym i przebywać na słońcu.

Co robi magię?

  • IMBIR, który w Ajurwedzie jest niezwykle cenioną rośliną, ma smak ostry, a więc idealnie nadaje się dla KAPHA. W jej przypadku wykazuje działanie wysuszające i stymulujące powolne trawienie KAPHY. Dodatkowo działa wykrztuśnie, co w przypadku doszy KAPHA ma duże znaczenie ze względu na naturalną skłonność do tworzenia się śluzu.
  • Korzeń LUKRECJI w przypadku doszy KAPHA działa wykrztuśnie i eliminuje nadmiar wilgoci z górnych dróg oddechowych, czyli z miejsc naturalnej siedziby doszy KAPHA. Dzięki czemu likwiduje ociężałość osób o tym typie konstytucyjnym.
  • Gorzko-ostry smak TRAWY CYTRYNOWEJ to kombinacja szczególnie regulująca poziom KAPHA w ciele i umyśle. Z jednej strony działa pobudzająco, czyli popadającą w marazm doszę KAPHA lekko rozrusza, a z drugiej strony zniweluje poczucie napięcia i złagodzi objawy depresji.
  • ANYŻ to świetna propozycja dla osób, których trawienie jest powolne i nieregularne. KAPHA odczuje korzyść z jego stosowania również w przypadku chęci usunięcia nadmiaru wilgoci z organizmu, a także w przypadku przeziębień i dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
  • CYNAMONOWIEC ma smak ostro-słodki, a działanie rozgrzewające, jest, więc idealną rośliną regulującą poziom KAPHA. Działa harmonizująco na układ krążenia i jest skutecznym środkiem wykrztuśnym i napotnym. Pobudza ogień trawienny (AGNI) i niweluje poziom cukru we krwi.
  • KOLENDRA ma działanie pobudzające na doszę KAPHA i stymulujące ją do działania. Jest trójdoszowa, co oznacza, że mogą ją stosować wszystkie konstytucje, a na każdą z nich będzie oddziaływać inaczej. W przypadku osób typu KAPHA dodatkowo odznacza się działaniem napotnym i regulującym trawienie.
  • Dodatek OLEJKU CYTRYNOWEGO jest nieprzypadkowy. Jego pobudzające działanie idealnie „ruszy” KAPHĘ z miejsca i pobudzi do działania. Dodatkowo wspomoże proces spalania tkanki tłuszczowej.
  • WERBENA znana jest ze swojego pozytywnego działania na układ oddechowy. Działa wykrztuśnie i osłonowo na drogi oddechowe. Świetnie sprawdzi się w stanach obniżonego nastroju u osób o konstytucji KAPHA.
  • CZARNY PIEPRZ to jedno z najlepszych roślin dla doszy KAPHA, gdyż jego ostry smak działa silnie pobudzająco i redukująco. Ciężka i wilgotna z natury KAPHA potrzebuje ruchu, a czarny pieprz poprawia krążenie krwi i limfy oraz pobudza trawienie.
  • KARDAMON, aromatyczna roślina o działaniu poprawiającym trawienie, to idealna propozycja dla KAPHY, również ze względu na działanie redukujące nadmiar wilgoci, do której gromadzenia KAPHA ma naturalną skłonność. Łagodzi objawy alergii oraz sezonowego przeziębienia.

Skład:

Korzeń imbiru*, korzeń lukrecji*, trawa cytrynowa*, anyż*, kawałki cynamonowca*, kolendra*, olejek cytrynowy*, werbena*, czarny pieprz*, kardamon*.
*z upraw ekologicznych

Nie zaleca się spożywania lukrecji przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Certyfikowane Surowce

Wszystkie nasze produkty są w 100% organiczne. Pochodzą z ekologicznie uprawianych, najczęściej niewielkich i rodzinnych plantacji. Nierzadko rosną też dziko. Wszystkie plantacje czy ogrody herbaciane są certyfikowane i kontrolowane, a zbiory podlegają regularnym badaniom mikrobiologicznym i na zawartość szkodliwych substancji.

To dla nas ważne, bo tylko certyfikacja daje pełną gwarancję, że do uprawy roślin nie stosowano sztucznych środków ochrony roślin, w tym pestycydów. Gwarantuje też, że są to uprawy wolne od GMO.

Po zerwaniu i wysuszeniu (lub samo-wysuszeniu) liście trafiają do nas w niezmienionej formie. Nie poddajemy ich żadnej dodatkowej obróbce czy modyfikacji. Nie stosujemy żadnych ulepszaczy czy aromatów, ani tych chemicznych, ani tzw. naturalnych (laboratoryjnych), które często naturalne są tylko z nazwy.

Chcemy, by autentyczny, nie zmieniony przez dodatki smak, przestał być luksusem.

Dostawcy:

Nasi dostawcy to certyfikowani, ale przede wszystkim zaufani plantatorzy. Czasem udawało nam się znaleźć ich bardzo szybko a czasem zajęło nam to kilka lat. Najważniejsze, że są! Bo fair trade i fair wild to dla nas ważne wyznaczniki w poszukiwaniu dostawców. Pozyskujemy surowce tylko z plantacji, które hołdują tym zasadom. Za każdym listkiem naszej herbaty, za każdym ziołem, za każdą przyprawą stoi uśmiechnięty, zadowolony, dobrze opłacany człowiek i chronione, zadbane środowisko naturalne.

Biodegradowalne opakowania:

W naszej manufakturze postawiliśmy sobie za cel produkcję w pełni ekologiczną, a więc taką, która traktuje produkt jako całość. Konwencjonalne opakowania zastępujemy w pełni biodegradowalnymi i kompostowalnymi. Oznacza to, że ulegają naturalnej biodegradacji. 

Nie było łatwo znaleźć producentów takich opakowań. Są one praktycznie niedostępne w Polsce. Jesteśmy jednak przekonani, że ekologiczny produkt w nieekologicznym opakowaniu to brak logiki, konsekwencji i zrozumienia dla prawdziwych mechanizmów rządzących wpływem człowieka na środowisko.

 
Cechy/certyfikaty/inne
Żywność EkologicznaTAK

Napisz opinię

KAPHA DOSHA BALANCE, herbatka ajurwedyjska, 40 g, Brown House & Tea

Herbatka ajurwedyjska KAPHA to unikalna kompozycja ziół ajurwedyjskich, stosowanych od tysiącleci. Ma za zadanie obniżyć poziom KAPHA w ciele i umyśle, czyli doszy, która z natury jest powolna, ciężka i wykazuje cechy lepkości i wilgoci. Dla doszy KAPHA idealne będą, więc zioła, które ją pobudzą, wprawią w ruch wszelkie płyny ustrojowe, a także obniżą poziom tkanki tłuszczowej.

Herbatka działa rozgrzewająco i redukująco na nadmiar poziomu KAPHA w ciele, a także poprawia nastrój i stymuluje do działania.

Nie zaleca się spożywania lukrecji przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Napisz opinię

Produkty powiązane, warto zainteresować się także:

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Brak produktów

To be determined Przesyłka (domyślna 1)
0,00 zł Podatek
0,00 zł Razem:

Podane ceny są cenami brutto

Realizuj Zamówienie