Nasiona na kiełki

Bazylia - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 6g, Bavicchi (ZBS0603)

Pąki bazylii są szczególnie bogate w witaminę A i B1. Ich smak i zapach są zbliżone do dorosłej rośliny, ale zdecydowanie bardziej wyraziste. To dzięki zawartości olejków eterycznych, które dodatkowo stymulują nasz układ trawienny. Bazylia należy do nasion śluzowatych. 

More details

zbs0603
Nowość!

6,99 zł

- +

Porównaj!

Nie ma punktów za ten produkt.


 
Opis produktu

Bazylia - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 10g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Ocinum Basilicum

Pąki bazylii są szczególnie bogate w witaminę A i B1. Zawierają też inne witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i beta-karoten, a także aminokwasy, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan. Ich smak i zapach są zbliżone do dorosłej rośliny, ale zdecydowanie bardziej wyraziste. To dzięki zawartości olejków eterycznych, które dodatkowo stymulują nasz układ trawienny. 

Stanowią świetne uzupełnienie sałatek, kanapek i twarogu, jak również dodatek do dań na ciepło.

Podobnie jak inne śluzowane nasiona, np. len czy rukola, bazylia wymaga szczególnej uwagi podczas pierwszych dni kiełkowania. Małe czarne nasionka umieszczone w wodzie wytwarzają wtedy charakterystyczną szaro-niebieską otoczkę. Należy zwilżać je bardzo ostrożnie przez pierwszych kilka dni, a następnie nieznacznie zwiększać ilość wody wraz z absorbcją żelatyny i rozwojem pędów. 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
 Dlaczego warto jeść EKO kiełki?

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Śluzowate nasiona kiełkujące wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozłożone. Uwzglednij, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.
Podlewaj je raz dziennie, dopóki nie pojawią się pierwsze listki, a następnie zwiększ częstotliwość nawadniania do 2-3 razy na dzień.

Przed spożyciem należy je umyć. 

Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.

Smacznego!

 

Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

Waga opakowania: 10g

Trudność: 2

Śluzowate: Tak

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie:po 10-12 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 15g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 10g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: Nie zaleca się wysiewania.

 

Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!

 
Cechy/certyfikaty/inne
Ilość w kartonie15
Żywność EkologicznaTAK

Napisz opinię

Bazylia - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 6g, Bavicchi (ZBS0603)

Pąki bazylii są szczególnie bogate w witaminę A i B1. Ich smak i zapach są zbliżone do dorosłej rośliny, ale zdecydowanie bardziej wyraziste. To dzięki zawartości olejków eterycznych, które dodatkowo stymulują nasz układ trawienny. Bazylia należy do nasion śluzowatych. 

Napisz opinię

Produkty powiązane, warto zainteresować się także:

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Porównać 0

Brak produktów

To be determined Przesyłka (domyślna 1)
0,00 zł Podatek
0,00 zł Razem:

Podane ceny są cenami brutto

Realizuj Zamówienie