Nasiona na kiełki

Czosnek - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 5g, Bavicchi (ZAG0503)

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dlatego wykorzystuje się go w celu przyspieszenia leczenia grypy i dróg oddechowych. Podnosi też odporność organizmu. W kiełkach czosnku znajdziemy skumulowane witaminy, sole mineralne oraz składniki antynowotworowe i przeciwgrzybiczne. Są bardzo łatwe do strawienia.

More details

zag0503
Nowość!

6,99 zł

- +

Porównaj!

Nie ma punktów za ten produkt.


 
Opis produktu

Czosnek - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 6g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Allium Tuberosum

Kiełki czosnku, podobnie jak spokrewnionej z nim cebuli, rosną dość wolno. Jednak warto wykazać się cierpliwością, ponieważ ich spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Czosnek jest znany jako naturalny antybiotyk, dlatego wykorzystuje się go w celu przyspieszenia leczenia wielu chorób, m.in. grypy
i dróg oddechowych.
Znakomicie podnosi też odporność organizmu.

W kiełkach czosnku znajdziemy skumulowane witaminy A, B, C, E oraz sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, siarkę i magnez.
Zawierają także składniki o działaniu antynowotworowym i przeciwgrzybicznym.

Są bardzo łatwe do strawienia ze względu na obecność produkowanego w fazie kiełkowania chlorofilu. Działa on dodatkowo jako naturalny
odświeżacz oddechu.

Konsumpcja pączków czosnku w stanie surowym pozwala organizmowi w pełni przyswoić aminokwasy, enzymy, witaminy i minerały
wspomagające proces odnowy komórek. Można je też chwilę podgotować.

Pędy zaczynają kiełkować po tygodniu, ale do pełnego kiełkowania musi minąć około 2 tygodnie. Aby ułatwić i przyspieszyć wzrost,
zaleca się umieszczenie nasion w ciepłym miejscu w wodzie w pierwszych dwóch dniach kiełkowania.
 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
 Dlaczego warto jeść EKO kiełki?

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

 

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Wypłucz je dokładnie i umieść na zestawie do kiełkowania.
Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozrzucone. 
Lepiej nie wysiewać nasion czosnku w słoiku.

Przed spożyciem należy je umyć. 

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

Smacznego!

 

Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

Waga opakowania: 6g

Trudność: 3

Śluzowate: Nie

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie:po 10-14 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 25g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 15g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: 50g

 

Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!

 
Cechy/certyfikaty/inne
Ilość w kartonie15
Żywność EkologicznaTAK

Napisz opinię

Czosnek - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 5g, Bavicchi (ZAG0503)

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dlatego wykorzystuje się go w celu przyspieszenia leczenia grypy i dróg oddechowych. Podnosi też odporność organizmu. W kiełkach czosnku znajdziemy skumulowane witaminy, sole mineralne oraz składniki antynowotworowe i przeciwgrzybiczne. Są bardzo łatwe do strawienia.

Napisz opinię

Produkty powiązane, warto zainteresować się także:

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Porównać 0

Brak produktów

To be determined Przesyłka (domyślna 1)
0,00 zł Podatek
0,00 zł Razem:

Podane ceny są cenami brutto

Realizuj Zamówienie