Herbaty

Vietnam Tea, wietnamska czarna herbata, kraftowa, 60 g, Brown House & Tea

Czarna herbata liściasta z Wietnamu gwarantuje ciekawy, jedwabny i lekko słodki smak. Fermentowane w tradycyjny sposób liście zbierane są na górskich plantacjach na północy kraju.

Vietnam black tea to nieco inny smak i zapach niż ten, do którego przyzwyczajeni jesteśmy w przypadku innych czarnych herbat. To doskonały wyraz ponad dwóch tysięcy lat tradycji w Wietnamie. Złotobrązowy napar, aromatyczny i delikatny, będzie doskonały zarówno do śniadania, jak też na chwilę wytchnienia w ciągu dnia.

More details

24,99 zł

Cena jednostkowa: 416,33 zł za kg
Uwaga: Ostatnia sztuka!

- +

Porównaj!

Nie ma punktów za ten produkt.


 
Opis produktu

Vietnam Tea, wietnamska czarna herbata, kraftowa, 60 g, Brown House & Tea

Kraftowa czarna herbata uprawiana w górach północnego Wietnamu, suszona i fermentowana tradycyjną metodą. Mimo że kraj ten nie znajduje się w czołówce producentów tego napoju, wietnamskie herbaty uważane są za jedne z ciekawszych pod względem smaku i zapachu. 

Herbata rośnie dziko w lasach deszczowych Wietnamu i jest zbierana przez lokalną ludność, która zamieszkuje te tereny od wielu pokoleń.

Mamy wrażenie,  że nie da się naleźć bardziej prawdziwego miejsca, w którym rosłaby herbata, a my moglibyśmy ją dla was odkryć. 

Smak i zapach:

Herbata ma łagodny aromat, przypominający mieszankę owoców i miodu. W smaku wyczujemy łagodne owoce i delikatną nutę słodyczy, a wytrawnym znawcom herbaty z pewnością nie umknie przyjemny posmak kakao.

Działanie:

Podobnie jak inne czarne herbaty, zawiera teinę, teobrominę i teofilinę, dzięki czemu redukuje stres i rozjaśnia umysł. Zawartość licznych polifenoli, w tym katechin, sprawia, że napar ma działanie antyoksydacyjne. Ponadto pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi oraz jej ciśnienie. Działa delikatnie pobudzająco, jest więc świetnym wyborem na zdrowe rozpoczęcie dnia.

Parzenie:

  • 1-2 łyżeczki,
  • 95 stopni Celsjusza,
  • 2-4 min,
  • 230 ml.

Porządny liść:

Linia herbat Porządny liść, to wyselekcjonowane kraftowe herbaty najwyższej jakości. Liście pochodzą z najlepszych zbiorów, z niewielkich bio upraw, gdzie rosną swoim naturalnym rytmem, często dziko. Pochodzą z różnych zakątków świata, z Japonii, Korei czy Wietnamu. To wszystko mocno przekłada się na ich autentyczny i nieoczywisty smak. Każda z nich jest jedyna w swoim rodzaju, pobudza zmysły i ma nieoceniony wpływa na organizm.

Certyfikowane Surowce:

Wszystkie nasze produkty są w 100% organiczne. Pochodzą z ekologicznie uprawianych, najczęściej niewielkich i rodzinnych plantacji. Nierzadko rosną też dziko. Wszystkie plantacje czy ogrody herbaciane są certyfikowane i kontrolowane, a zbiory podlegają regularnym badaniom mikrobiologicznym i na zawartość szkodliwych substancji.

To dla nas ważne, bo tylko certyfikacja daje pełną gwarancję, że do uprawy roślin nie stosowano sztucznych środków ochrony roślin, w tym pestycydów. Gwarantuje też, że są to uprawy wolne od GMO.

Po zerwaniu i wysuszeniu (lub samo-wysuszeniu) liście trafiają do nas w niezmienionej formie. Nie poddajemy ich żadnej dodatkowej obróbce czy modyfikacji. Nie stosujemy żadnych ulepszaczy czy aromatów, ani tych chemicznych, ani tzw. naturalnych (laboratoryjnych), które często naturalne są tylko z nazwy.

Chcemy, by autentyczny, nie zmieniony przez dodatki smak, przestał być luksusem.

Gluten free:

Nasze herbaty nie zawierają glutenu i świetnie sprawdzają się w diecie bezglutenowej. Jeśli dziwi Was ta deklaracja, spieszymy donieść, że niektóre herbaty i inne napary mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Słód jęczmienny służący czasem jako środek słodzący albo inne dodatki smakowe na bazie jęczmienia można spotkać w wielu herbatach i naparach przemysłowych.

Vegan 100%:

Czy naprawdę trzeba pisać, że herbata jest wegańska? Jak najbardziej. Niektóre herbaty i inne napary zawierają barwniki i aromaty pochodzenia zwierzęcego, takie jak gliceryna, miód czy produkty mleczne. Gwarantujemy, że nasze herbaty są w 100% wegańskie.

Dostawcy:

Nasi dostawcy to certyfikowani, ale przede wszystkim zaufani plantatorzy. Czasem udawało nam się znaleźć ich bardzo szybko a czasem zajęło nam to kilka lat. Najważniejsze, że są! Bo fair trade i fair wild to dla nas ważne wyznaczniki w poszukiwaniu dostawców. Pozyskujemy surowce tylko z plantacji, które hołdują tym zasadom. Za każdym listkiem naszej herbaty, za każdym ziołem, za każdą przyprawą stoi uśmiechnięty, zadowolony, dobrze opłacany człowiek i chronione, zadbane środowisko naturalne.

Biodegradowalne opakowania:

W naszej manufakturze postawiliśmy sobie za cel produkcję w pełni ekologiczną, a więc taką, która traktuje produkt jako całość. Konwencjonalne opakowania zastępujemy w pełni biodegradowalnymi i kompostowalnymi. Oznacza to, że ulegają naturalnej biodegradacji. 

Nie było łatwo znaleźć producentów takich opakowań. Są one praktycznie niedostępne w Polsce. Jesteśmy jednak przekonani, że ekologiczny produkt w nieekologicznym opakowaniu to brak logiki, konsekwencji i zrozumienia dla prawdziwych mechanizmów rządzących wpływem człowieka na środowisko.

Jak powstają herbaty Brown house & Tea?

"Wymyślając blendy mam czasem wrażenie, że tworzę w mojej wyobraźni obrazy, abstrakcje – wielobarwne, o różnych strukturach, układające się w różne kształty." - Kasia Ogrodzińska-Skałba, właścicielka Brown house & Tea

Stąd zrodził się pomysł, żeby nazwać mieszanki imionami kobiet, malarek z różnych stron świata, których dzieła warto dziś przybliżyć, także ze względu na ich bezkompromisowość.

Tworzone przez Panią Kasię blendy są częściowo, jak twierdzi, wyrazem jej buntu. Chodzi o  bunt wobec tego, czym raczą nas dzisiaj nie tylko duże herbaciane koncerny, ale też mniejsze firmy: masowości, bylejakości i zalewaniu rynku czymś, co opiera się na sztucznych aromatach i niewiele ma wspólnego z prawdziwą herbatą. Jej odpowiedzią na to jest herbata kraftowa, czyli taka, której na każdym etapie towarzyszy rzemieślnicze podejście.

Po pierwsze, jej składniki pochodzą od sprawdzonych farmerów, którzy stosują ekologiczną uprawę, po drugie, jest mieszana i pakowana ręcznie, po trzecie wreszcie Pani Kasia ciągle sama testuje, sprawdza, próbuje i eksperymentuje, by znaleźć satysfakcjonujący profil smakowy.

Ciągła zmiana i niekończące się dążenie do perfekcji jest przede wszystkim tym, co odróżnia produkt masowy od kraftowego. Własna produkcja, wymagająca wyspecjalizowanych umiejętności, szczegółowego dbania o każdy jej etap. Wtedy mamy pewność, że produkt jest najwyższej jakości.

 
Cechy/certyfikaty/inne
FSC certyfikatTAK
Żywność EkologicznaTAK

Napisz opinię

Vietnam Tea, wietnamska czarna herbata, kraftowa, 60 g, Brown House & Tea

Czarna herbata liściasta z Wietnamu gwarantuje ciekawy, jedwabny i lekko słodki smak. Fermentowane w tradycyjny sposób liście zbierane są na górskich plantacjach na północy kraju.

Vietnam black tea to nieco inny smak i zapach niż ten, do którego przyzwyczajeni jesteśmy w przypadku innych czarnych herbat. To doskonały wyraz ponad dwóch tysięcy lat tradycji w Wietnamie. Złotobrązowy napar, aromatyczny i delikatny, będzie doskonały zarówno do śniadania, jak też na chwilę wytchnienia w ciągu dnia.

Napisz opinię

Produkty powiązane, warto zainteresować się także:

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Brak produktów

To be determined Przesyłka (domyślna 1)
0,00 zł Podatek
0,00 zł Razem:

Podane ceny są cenami brutto

Realizuj Zamówienie