Herbaty sypane

Japan Bancha, zielona herbata bancha, kraftowa, 60 g, Brown House & Tea

Klasyczna japońska bancha, delikatna w smaku i łagodna w działaniu. Idealna zarówno jako napój do posiłku, jak na chwilę wytchnienia w ciągu dnia a nawet wieczorem (niska zawartość kofeiny). 

Uniwersalna japońska bancha to doskonały napój na każdą porę dnia. Świetnie smakuje do posiłków i tak też jest najczęściej podawana w Kraju Kwitnącej Wiśni. Mniej wymagająca w produkcji niż sencha i o niższej zawartości teiny, dzięki czemu jest idealna dla osób z nadciśnieniem, a nawet dla dzieci. Delikatna i aksamitna w smaku. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.

More details

35,99 zł

Cena jednostkowa: 599,59 zł za kg

- +

Porównaj!

Nie ma punktów za ten produkt.


 
Opis produktu

Japan Bancha, zielona herbata bancha, kraftowa, 60 g, Brown House & Tea

Kraftowa bancha to dojrzalsza siostra japońskiej senchy. Liście do jej produkcji pochodzą z tych samych krzewów, ale zbierane są później, więc nazywa się ją herbatą późnego zbioru. Listki banchy są większe niż senchy, a także twardsze i grubo żyłkowane. Z tego powodu obie herbaty różnią się między sobą zapachem, smakiem i kolorem naparu, a także właściwościami.

Smak i zapach:

Bancha daje jasny, zielonożółty napar o charakterystycznym, trawiasto-słodkim smaku i podobnym zapachu. Wyczuwalna nuta słodyczy sprawia, że herbata jest bardzo delikatna w smaku, choć niepozbawiona odrobiny cierpkości, zwłaszcza gdy parzy się ją trochę dłużej.

Parzy się ją podobnie jak senchę i można ją również zaparzać kilkakrotnie z tych samych liści, za każdym razem uzyskując inne walory smakowe.

Działanie:

Oprócz licznych antyoksydantów, bancha zawiera również witaminy, głównie witaminę A, oraz makro- i mikroelementy, takie jak np. wapń, fluor, niacyna czy żelazo. Jej regularne picie wpływa na opóźnianie procesów starzenia, wspiera pracę wątroby, pomaga zapobiegać nadkwasocie i zgadze, więc jest polecana osobom z takimi problemami. Ponadto, dzięki zawartości związków fluoru, zapobiega rozwojowi próchnicy, a nawet nieświeżemu oddechowi.

Porządny liść:

Linia herbat Porządny liść, to wyselekcjonowane kraftowe herbaty najwyższej jakości. Liście pochodzą z najlepszych zbiorów, z niewielkich bio upraw, gdzie rosną swoim naturalnym rytmem, często dziko. Pochodzą z różnych zakątków świata, z Japonii, Korei czy Wietnamu. To wszystko mocno przekłada się na ich autentyczny i nieoczywisty smak. Każda z nich jest jedyna w swoim rodzaju, pobudza zmysły i ma nieoceniony wpływa na organizm.

Certyfikowane Surowce:

Wszystkie nasze produkty są w 100% organiczne. Pochodzą z ekologicznie uprawianych, najczęściej niewielkich i rodzinnych plantacji. Nierzadko rosną też dziko. Wszystkie plantacje czy ogrody herbaciane są certyfikowane i kontrolowane, a zbiory podlegają regularnym badaniom mikrobiologicznym i na zawartość szkodliwych substancji.

To dla nas ważne, bo tylko certyfikacja daje pełną gwarancję, że do uprawy roślin nie stosowano sztucznych środków ochrony roślin, w tym pestycydów. Gwarantuje też, że są to uprawy wolne od GMO.

Po zerwaniu i wysuszeniu (lub samo-wysuszeniu) liście trafiają do nas w niezmienionej formie. Nie poddajemy ich żadnej dodatkowej obróbce czy modyfikacji. Nie stosujemy żadnych ulepszaczy czy aromatów, ani tych chemicznych, ani tzw. naturalnych (laboratoryjnych), które często naturalne są tylko z nazwy.

Chcemy, by autentyczny, nie zmieniony przez dodatki smak, przestał być luksusem.

Gluten free:

Nasze herbaty nie zawierają glutenu i świetnie sprawdzają się w diecie bezglutenowej. Jeśli dziwi Was ta deklaracja, spieszymy donieść, że niektóre herbaty i inne napary mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Słód jęczmienny służący czasem jako środek słodzący albo inne dodatki smakowe na bazie jęczmienia można spotkać w wielu herbatach i naparach przemysłowych.

Vegan 100%:

Czy naprawdę trzeba pisać, że herbata jest wegańska? Jak najbardziej. Niektóre herbaty i inne napary zawierają barwniki i aromaty pochodzenia zwierzęcego, takie jak gliceryna, miód czy produkty mleczne. Gwarantujemy, że nasze herbaty są w 100% wegańskie.

Dostawcy:

Nasi dostawcy to certyfikowani, ale przede wszystkim zaufani plantatorzy. Czasem udawało nam się znaleźć ich bardzo szybko a czasem zajęło nam to kilka lat. Najważniejsze, że są! Bo fair trade i fair wild to dla nas ważne wyznaczniki w poszukiwaniu dostawców. Pozyskujemy surowce tylko z plantacji, które hołdują tym zasadom. Za każdym listkiem naszej herbaty, za każdym ziołem, za każdą przyprawą stoi uśmiechnięty, zadowolony, dobrze opłacany człowiek i chronione, zadbane środowisko naturalne.

Biodegradowalne opakowania:

W naszej manufakturze postawiliśmy sobie za cel produkcję w pełni ekologiczną, a więc taką, która traktuje produkt jako całość. Konwencjonalne opakowania zastępujemy w pełni biodegradowalnymi i kompostowalnymi. Oznacza to, że ulegają naturalnej biodegradacji. 

Nie było łatwo znaleźć producentów takich opakowań. Są one praktycznie niedostępne w Polsce. Jesteśmy jednak przekonani, że ekologiczny produkt w nieekologicznym opakowaniu to brak logiki, konsekwencji i zrozumienia dla prawdziwych mechanizmów rządzących wpływem człowieka na środowisko.

Jak powstają herbaty Brown house & Tea?

"Wymyślając blendy mam czasem wrażenie, że tworzę w mojej wyobraźni obrazy, abstrakcje – wielobarwne, o różnych strukturach, układające się w różne kształty." - Kasia Ogrodzińska-Skałba, właścicielka Brown house & Tea

Stąd zrodził się pomysł, żeby nazwać mieszanki imionami kobiet, malarek z różnych stron świata, których dzieła warto dziś przybliżyć, także ze względu na ich bezkompromisowość.

Tworzone przez Panią Kasię blendy są częściowo, jak twierdzi, wyrazem jej buntu. Chodzi o  bunt wobec tego, czym raczą nas dzisiaj nie tylko duże herbaciane koncerny, ale też mniejsze firmy: masowości, bylejakości i zalewaniu rynku czymś, co opiera się na sztucznych aromatach i niewiele ma wspólnego z prawdziwą herbatą. Jej odpowiedzią na to jest herbata kraftowa, czyli taka, której na każdym etapie towarzyszy rzemieślnicze podejście.

Po pierwsze, jej składniki pochodzą od sprawdzonych farmerów, którzy stosują ekologiczną uprawę, po drugie, jest mieszana i pakowana ręcznie, po trzecie wreszcie Pani Kasia ciągle sama testuje, sprawdza, próbuje i eksperymentuje, by znaleźć satysfakcjonujący profil smakowy.

Ciągła zmiana i niekończące się dążenie do perfekcji jest przede wszystkim tym, co odróżnia produkt masowy od kraftowego. Własna produkcja, wymagająca wyspecjalizowanych umiejętności, szczegółowego dbania o każdy jej etap. Wtedy mamy pewność, że produkt jest najwyższej jakości.

 
Cechy/certyfikaty/inne
FSC certyfikatTAK
Żywność EkologicznaTAK

Napisz opinię

Japan Bancha, zielona herbata bancha, kraftowa, 60 g, Brown House & Tea

Klasyczna japońska bancha, delikatna w smaku i łagodna w działaniu. Idealna zarówno jako napój do posiłku, jak na chwilę wytchnienia w ciągu dnia a nawet wieczorem (niska zawartość kofeiny). 

Uniwersalna japońska bancha to doskonały napój na każdą porę dnia. Świetnie smakuje do posiłków i tak też jest najczęściej podawana w Kraju Kwitnącej Wiśni. Mniej wymagająca w produkcji niż sencha i o niższej zawartości teiny, dzięki czemu jest idealna dla osób z nadciśnieniem, a nawet dla dzieci. Delikatna i aksamitna w smaku. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Napisz opinię

Produkty powiązane, warto zainteresować się także:

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Brak produktów

To be determined Przesyłka (domyślna 1)
0,00 zł Podatek
0,00 zł Razem:

Podane ceny są cenami brutto

Realizuj Zamówienie