compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Wybierz temat
Sezon ogórkowy? Nie w BetterLand! Sprawdź nasz przepis na najlepsze ogórki małosolne
blog article icon

Sezon ogórkowy? Nie w BetterLand! Sprawdź nasz przepis na najlepsze ogórki małosolne

Poradnik

Zaprawa ogórków jak my to robimy?

  • Ola sypnie pieprzem i zielem angielskim,
  • Beata zaprawia jak najwięcej, 
  • Patrycja uznaje tylko małosolne i dodaje liść winogron,
  • Paweł wiadomo! Tylko ogóreczki od Mamy ;)
  • Iza za to wielbi kiszone ogórki Runoland!

Tajny przepis Beaty..

Nie było łatwo, żeby Beata zdradziła nam swój przepis na ogórki małosolne.

Jest on w jej rodzinie od pokoleń z małymi udoskonaleniami :)

Mieliśmy możliwość skosztowania ich w firmie, dlatego chcemy przepis podawać dalej w świat! 

Co potrzebujesz?

  1. Ogórki gruntowe - 1 kg
  2. Woda
  3. Sól Kłodawska - niejodowana
  4. 7-8 ząbków czosnku
  5. Świeży koper - najlepiej z ogródka 
  6. Korzeń chrzanu
  7. Przygotuj i wyparz 2 słoiki litrowe 

Przygotowanie:

  1. Myjemy ogórki w zimnej wodzie.
  2. 1,5 łyżki soli rozpuszczamy w szklance ciepłej wody
  3. Obieramy czosnek i przekrój na pół
  4. Korzeń chrzanu pokrój na paski o długości ok. 5 cm (potrzebne będzie 5 pasków na 1 słoik)
  5. Do słoika litrowego kładziemy połowę kopru, czosnku i chrzanu
  6. Dodaj ogórki, żeby wypełnić słoik
  7. na górze ułóż resztę czosnku, kopru i chrzanu
  8. Zalej ciepłą wodą z rozpuszczoną ze szklanki i dolej do pełna zimną wodę z kranu
  9. Przykryj słoik kawałkiem materiału i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni!
  10. Powtórz powyższe czynności z drugim słoikiem.

I gotowe!

Ciesz się pysznym smakiem ogórków małosolnych!

Ważne!

Pamiętaj, żeby wybierać świeże ogórki gruntowe, najlepiej ze sprawdzonego źródła

Naczynie do kiszenia powinno być czyste i wyparzone - najlepiej szklane lub kamienne

O soli kłodawskiej:

Dar natury sprzed 250 ml lat – kłodawska sól kamienna, klasyczna przyprawa poprawiająca smak potraw, zup, ryb mięs, sosów. Minerał o wysokim stopniu czystości, zawierający najbogatsze źródło „pierwiastków życia”, czyli mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, jako jedna z niewielu soli dostępnych na rynku nie zawiera w swym składzie E 536 (żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6).

Życzymy smacznego!

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie.

Zarządzanie plikami cookies

Ładowanie...