- 0 polubień
- 203 odwiedzin
Sezon ogórkowy? Nie w BetterLand! Sprawdź nasz przepis na najlepsze ogórki małosolne
PoradnikZaprawa ogórków jak my to robimy?
- Ola sypnie pieprzem i zielem angielskim,
- Beata zaprawia jak najwięcej,
- Patrycja uznaje tylko małosolne i dodaje liść winogron,
- Paweł wiadomo! Tylko ogóreczki od Mamy ;)
- Iza za to wielbi kiszone ogórki Runoland!
Tajny przepis Beaty..
Nie było łatwo, żeby Beata zdradziła nam swój przepis na ogórki małosolne.
Jest on w jej rodzinie od pokoleń z małymi udoskonaleniami :)
Mieliśmy możliwość skosztowania ich w firmie, dlatego chcemy przepis podawać dalej w świat!
Co potrzebujesz?
- Ogórki gruntowe - 1 kg
- Woda
- Sól Kłodawska - niejodowana
- 7-8 ząbków czosnku
- Świeży koper - najlepiej z ogródka
- Korzeń chrzanu
- Przygotuj i wyparz 2 słoiki litrowe
Przygotowanie:
- Myjemy ogórki w zimnej wodzie.
- 1,5 łyżki soli rozpuszczamy w szklance ciepłej wody
- Obieramy czosnek i przekrój na pół
- Korzeń chrzanu pokrój na paski o długości ok. 5 cm (potrzebne będzie 5 pasków na 1 słoik)
- Do słoika litrowego kładziemy połowę kopru, czosnku i chrzanu
- Dodaj ogórki, żeby wypełnić słoik
- na górze ułóż resztę czosnku, kopru i chrzanu
- Zalej ciepłą wodą z rozpuszczoną ze szklanki i dolej do pełna zimną wodę z kranu
- Przykryj słoik kawałkiem materiału i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni!
- Powtórz powyższe czynności z drugim słoikiem.
I gotowe!
Ciesz się pysznym smakiem ogórków małosolnych!
Ważne!
Pamiętaj, żeby wybierać świeże ogórki gruntowe, najlepiej ze sprawdzonego źródła
Naczynie do kiszenia powinno być czyste i wyparzone - najlepiej szklane lub kamienne
O soli kłodawskiej:
Dar natury sprzed 250 ml lat – kłodawska sól kamienna, klasyczna przyprawa poprawiająca smak potraw, zup, ryb mięs, sosów. Minerał o wysokim stopniu czystości, zawierający najbogatsze źródło „pierwiastków życia”, czyli mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, jako jedna z niewielu soli dostępnych na rynku nie zawiera w swym składzie E 536 (żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6).
Komentarze (0)