Blog search

Jak wybrać dobry ekologiczny dżem – o markach: Orto d’Autore oraz Runoland

Jak wybrać dobry ekologiczny dżem – o markach: Orto d’Autore oraz Runoland


Gdy nadchodzi zima, z wielką przyjemnością sięgamy po słodkie przetwory. Nic dziwnego – przypominają nam smak lata, co ma niebagatelne znaczenie dla poprawy naszego nastroju podczas krótkich i często pozbawionych słońca dni. Poza tym dżemy są po prostu pyszne. Jednak żeby móc czerpać pełnymi garściami z tego rezerwuaru korzyści, musimy mieć pewność, że przetwory owocowe, po które sięgamy, są naprawdę dobrej jakości.


Skrót dla niemających czasu na lekturę:

  1. Dobrze jest wiedzieć co jemy, czyli znać miejsce pochodzenia składników, ostateczny skład oraz proces produkcji. Jeśli mamy więc taką możliwość – róbmy latem własnoręcznie słodkie przetwory owocowe.

  2. Jeśli nie mamy takiej możliwości lub chęci, wybierajmy dżemy sprawdzonych marek ekologicznych.

  3. Dobry dżem zawiera tylko naturalne składniki.

  4. Wybierając ekologiczny dżem najpierw przeanalizujmy jego skład, poszukajmy informacji o pochodzeniu owoców i procesie produkcji, sprawdźmy czy firma rzeczywiście działa proekologicznie oraz zwróćmy uwagę na posiadane przez nią certyfikaty.

  5. Zarówno dżemy Orto d’Autore jak i Runoland to gwarancja pysznego naturalnego smaku. Warto wypróbować produkty obu marek.

  6. Wszystkie smaki dżemów, zarówno w przypadku marki Orto d’Autore, jak i Runoland, cieszą się dużą popularnością wśród fanów owocowych przetworów. Jednak za prawdziwe hity można uznać smaki: truskawki oraz maliny. Oba są najczęściej wybierane przez naszych Klientów.

Oczywiście, sprawa jest jasna, jeśli naszą spiżarnię wypełniają słodkie zapasy, przygotowane przez nas samych, nasze babcie lub innych członków rodziny albo znajomych. W takiej sytuacji zazwyczaj wiemy skąd pochodzą owoce, znamy także skład dżemu. Nie każdy ma jednak takie szczęście. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą do nas producenci ekologicznych przetworów owocowych. Dzięki kontroli ich upraw możemy mieć pewność, że do słoików trafiły tylko smaczne i naprawdę zdrowe owoce.


Ekologiczne zdrowe dżemy Runoland


Skąd możemy mieć pewność, że dane przetwory są rzeczywiście zdrowe i ekologiczne?


1. Czytajmy skład

Polecamy najpierw przeanalizować skład. Bez tego, nie możemy zaufać ani etykiecie, ani sympatycznemu kształtowi słoika, ani znaczkom wychwalającym zalety produktu. Im krótszy skład, a także – im więcej owoców w owocowym przetworze, a mniej cukru – tym lepiej! Dobry dżem to taki, który zawiera tylko naturalne składniki. Nic poza nimi, nie jest nam w nim potrzebne. Idealnie jest gdy na 100 g produktu wykorzystano 100 g owoców.


Dla osób uczulonych na gluten (a zwłaszcza chorych na celiakię) czy laktozę, ważny będzie także sposób produkcji. Pewność czystości (w kontekście tych dwóch składników) mamy np. w przypadku dżemów Orto d’Autore. W ich zakładach nie używa się żadnych innych produktów poza owocami. Stąd niemożliwe jest wystąpienie w nich nawet śladowych ilości glutenu czy laktozy. Między innymi dlatego te dżemy postanowiliśmy włączyć do oferty naszego sklepu. Oczywiście, poza owocami znajdziemy w nich jeszcze inne składniki – takie jak cukier pochodzący z owoców, organiczny sok cytrynowy oraz pektyny.


Kilka słów o cukrze

Zazwyczaj nie chcemy by dżem czy konfitura, poza owocami, zawierała jeszcze cukier. Jednak dżem bez cukru nie istnieje. To dlatego, że owoce są jego naturalnym źródłem. Niektórzy producenci wykorzystują go jako dodatek (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) "dosładzając" np. dżemy z kwaśnych owoców - sokiem owoców słodszych lub wyekstrahowanym cukrem z tychże owoców. Jeśli lubimy słodkie dżemy, szukajmy takiej właśnie alternatywy, a jeśli już kupujemy dżem z dodatkowym cukrem, to niech to będzie cukier ze sprawdzonego źródła (ekologiczny). P.s. w tradycyjnych przetworach też mamy wszakże owoce i cukier.



2. Sprawdzajmy pochodzenie owoców


Owoce pochodzące z czystych ekologicznie terenów i uprawiane bez użycia pestycydów oraz innych środków ochrony roślin, mogą być uznane za zdrowe i bezpieczne. Jeśli znamy teren, z którego owoce zostały zebrane i uznajemy go za "przyjazny naszemu zdrowiu" – chętniej sięgniemy i po przygotowane z nich przetwory. Osobiście znamy miejsce pochodzenia owoców, z których powstają ekologiczne dżemy Runoland. Między innymi dlatego trafiły też do naszej oferty. Produkowane są jedynie w oparciu o owoce pochodzące od sprawdzonych, certyfikowanych dostawców. Dodatkowo jakość składników i produktów jest kontrolowana w ich własnym przyzakładowym laboratorium.


Natomiast dżemy Orto d’Autore, o których już wspomnieliśmy, sprowadzamy z Włoch. Owoce, które zawierają te produkty, uprawiane są na tamtejszych słonecznych ekologicznych farmach. Właściciele firmy stawiają na bardzo krótki, bo lokalny łańcuch dostawców, preferują naturalne metody uprawy oraz wykorzystanie energii wiatrowej. Taka polityka firmy bardzo nam się podoba!


Ekologiczne włoskie dżemy Orto d'Autore



3. Wybierajmy marki, którym można zaufać


Są takie marki, które znamy od lat. Rozwijają się na naszych oczach, a dzięki transparentnej działalności - możemy podglądnąć w jaki sposób i w którym kierunku tenże rozwój przebiega. Obie firmy, których dżemy wprowadziliśmy do "Better Land", właśnie do takich należą. Rodzina D’Arienzo (właściciele marki Orto d’Autore) ma ponad 50-letnie doświadczenie w uprawach regionalnych, cechujących się bardzo wysoką jakością. Z kolei Runoland to lokalny, polski producent obecny na rynku przetwórczym już od niemal 40 lat, a od prawie 15 – produkujący produkty ekologiczne. Poza tym, w obu przypadkach, właściciele są niezwykle otwartymi i sympatycznymi ludźmi, wrażliwymi na kwestie dbałości o zdrowie i środowisko, szukającymi mądrych i odpowiedzialnych rozwiązań biznesowych – dla nas to bardzo ważne!


4. Zwróćmy uwagę na wartościowe certyfikaty


Certyfikaty ekologiczne nie są najważniejsze – nie tylko one są legitymizacją "ekologiczności" konkretnych produktów. Stanowią jednak niezależne potwierdzenie deklaracji producentów (oraz dystrybutorów) przez zewnętrzną organizację. Widząc konkretne logo na słoiku, wiemy jakie normy dany producent musiał spełnić, by móc je umieścić na etykiecie. Jeśli jest to dla nas ważne – szukajmy właśnie potwierdzenia ekologiczności produktu w posiadanych certyfikatach.


Zarówno przetwory firmy Runoland, jak i dżemy Orto d’Autore są regularnie monitorowane przez różne organizacje certyfikujące. Potwierdzeniem spełniania wysokich standardów żywności ekologicznej – w przypadku Runolandu – jest tzw. "zielony liść" (ściślej rzecz ujmując - to potwierdzenie posiadania europejskiego certyfikatu żywności ekologicznej) oraz "IFS'  (International Featured Standards) - certyfikat najwyższej jakości w produkcji żywności, przyznawany tylko w sytuacji, gdy cały proces produkcji odbywa się zgodnie z surowymi zasadami i pod ścisłą kontrolą. Ten sam certyfikat najwyższej jakości w produkcji żywności ("IFS") posiada także Orto d’Autore. Poza tym, dżemy tej włoskiej firmy posiadają także certyfikat "VeganOK", poświadczający, że są całkowicie wegańskie.


Ekologiczne pyszne dżemy Runoland



5. Postawmy na smak!


Kupując ekologiczny dżem, kierujmy się podobnie jak w przypadku innych przetworów owocowych, także naszymi preferencjami smakowymi. To wszakże produkt dla łasuchów! Dbajmy o to, żeby miał świetny, naturalny skład, a owoce, z których powstał, uprawiane były w sposób ekologiczny. Sięgajmy po produkty producentów, którzy budzą nasze zaufanie. Możemy też podeprzeć swoją intuicję eko certyfikatami. Najważniejsze jednak jest to, żebyśmy kupowali dżemy, które są po prostu pyszne. Takie są właśnie owocowe przetwory, które znajdziecie w naszej ofercie.


Próbowaliśmy określić, które smaki dżemów cieszą się największą popularnością wśród naszych Klientów. Okazuje się, że sprawa nie jest prosta. Wszystkie dżemy - zarówno marki Orto d'Autore, jak i Runoland - sprzedają się tak samo dobrze we wszystkich wersjach smakowych - z nieznaczną tylko przewagą smaków truskawki i maliny.


Dżemy owocowe to nie tylko wspomnienie lata zamknięte w słoiczku


To także po prostu fantastyczna przekąska, dodatek do kanapek, naleśników, a także serce pysznych wypieków, które w tym okresie zimowym smakują wybornie. Jeśli mamy możliwość, spróbujmy swoich przetwórczych sił we własnej kuchni, zamykając w słoiku swój osobisty kawałek lata. Jeśli jednak takich możliwości nie mamy, zaopatrujmy się w kupne dżemy roztropnie i świadomie – stawiając na sprawdzonych ekologicznych producentów takich jak np. Orto d’Autore lub Runoland. Smacznego!

Artykuł dodano dnia: 2019-01-20 by Anna Adamska Home, Poradnik, Zdrowa Żywność 1052

O autorce / autorze ;)

Komentarze