-
Czym możesz zastąpić słodycze?
-
Zalety błonnika
-
Ciasto także może zawierać witaminy i minerały
Prowadzę życie bez słodyczy. Czasami jest to nierówna walka, gdyż pokusy czają się na każdym kroku, nie tylko na sklepowych półkach. Wszechobecne reklamy nie pozwalają zapomnieć o batonikach i czekoladkach gdy czytam gazety, przeglądam internet lub skuszę się na jakiś film w telewizji. Gdy już czuję, że niedługo pęknę, sięgam po jeden z “grzeszków” na mojej liście, który jest dozwolony.
Mam ich kilka w zanadrzu, ale ostatnimi czasy króluje właśnie bezglutenowe ciasto marchewkowe. Ma ono wiele zalet:
-
produkty potrzebne do jego wykonania są łatwodostępne (obecnie każdy ekologiczny sklep ma je na stanie),
-
nie zawiera dużych ilości cukru ani glutenu,
-
jest proste w przygotowaniu i niskokaloryczne,
-
a do tego zawiera witaminy (A, C, D, E i z grupy B) i minerały (cynk, magnez, potas, wapń, fosfor, mangan, żelazo),
-
jako danie zawierające dużo błonnika, jest sycące i pomaga dbać o układ krwionośny (w tym obniżanie poziomu cholesterolu spowodowanego nieodpowiednią dietą) oraz jelita.
Składniki ciasta i jego wykonanie:
Do jego przygotowania potrzebne będą:
-
płatki owsiane bezglutenowe, certyfikowane - 200g
-
migdały - 100g
-
pestki dyni - 50g
-
niesolone nasiona słonecznika - 50g
-
trzy duże marchewki
-
masło - 50g
-
jajka rozm. L - 3 sztuki
-
2 - 3 łyżki miodu
-
cynamon - 1 łyżeczka
-
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
-
jagody goji, żurawina
Płatki owsiane, migdały, pestki dyni i nasiona słonecznika mielimy na pył. Z tak powstałym pyłem oraz marchewką startą na małych oczkach ucieramy masło i miód, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż do ich połączenia. Po wyłożeniu ciasta na blachę (okrągła, 25cm średnicy) pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Ciasto nie wyrasta wysokie.
Opcjonalnie, możemy ciasto zjeść z kremem z serka mascarpone (250g), śmietany kremówki 30% (200ml), cukrem-pudrem (1 łyżeczka), skórką z dwóch limonek oraz kilku kropel ich soku. Przygotowanie tego kremu zaczynamy od ubicia śmietany. Gdy jest już sztywna dodajemy serek i ucieramy na gładką masę. Na końcu dodajemy pozostałe składniki, ale nie mieszamy zbyt długo, aby krem się nie zważył.
Takie ciasto mogę jeść codziennie i czuję, że tym samym dbam o swoje zdrowie. Nie tylko dostarczam mojemu organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych, ale również pomagam moim jelitom i układowi krwionośnemu w ich codziennym funkcjonowaniu dzięki błonnikowi. Jest słodkie, ale nie przesłodzone, dzięki czemu pozbywam się ochoty na komercyjne słodycze. Serdecznie polecam, jedzcie na zdrowie!
Źródła:
Serum lipid response to a fat-modified, oatmeal-enhanced diet
Komentarze (0)