compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Wybierz temat
Zdrowe przekąski: ciasto marchewkowe bez glutenu
blog article icon

Zdrowe przekąski: ciasto marchewkowe bez glutenu

Poradnik
  • Czym możesz zastąpić słodycze?

  • Zalety błonnika

  • Ciasto także może zawierać witaminy i minerały


Prowadzę życie bez słodyczy. Czasami jest to nierówna walka, gdyż pokusy czają się na każdym kroku, nie tylko na sklepowych półkach. Wszechobecne reklamy nie pozwalają zapomnieć o batonikach i czekoladkach gdy czytam gazety, przeglądam internet lub skuszę się na jakiś film w telewizji. Gdy już czuję, że niedługo pęknę, sięgam po jeden z “grzeszków” na mojej liście, który jest dozwolony.

Mam ich kilka w zanadrzu, ale ostatnimi czasy króluje właśnie bezglutenowe ciasto marchewkowe. Ma ono wiele zalet:

  • produkty potrzebne do jego wykonania są łatwodostępne (obecnie każdy ekologiczny sklep ma je na stanie),

  • nie zawiera dużych ilości cukru ani glutenu,

  • jest proste w przygotowaniu i niskokaloryczne,

  • a do tego zawiera witaminy (A, C, D, E i z grupy B) i minerały (cynk, magnez, potas, wapń, fosfor, mangan, żelazo),

  • jako danie zawierające dużo błonnika, jest sycące i pomaga dbać o układ krwionośny (w tym obniżanie poziomu cholesterolu spowodowanego nieodpowiednią dietą) oraz jelita.

Składniki ciasta i jego wykonanie:

Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • płatki owsiane bezglutenowe, certyfikowane - 200g

  • migdały - 100g

  • pestki dyni - 50g

  • niesolone nasiona słonecznika - 50g

  • trzy duże marchewki

  • masło - 50g

  • jajka rozm. L - 3 sztuki

  • 2 - 3 łyżki miodu

  • cynamon - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

  • jagody goji, żurawina

Płatki owsiane, migdały, pestki dyni i nasiona słonecznika mielimy na pył. Z tak powstałym pyłem oraz marchewką startą na małych oczkach ucieramy masło i miód, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż do ich połączenia. Po wyłożeniu ciasta na blachę (okrągła, 25cm średnicy) pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Ciasto nie wyrasta wysokie.

Opcjonalnie, możemy ciasto zjeść z kremem z serka mascarpone (250g), śmietany kremówki 30% (200ml), cukrem-pudrem (1 łyżeczka), skórką z dwóch limonek oraz kilku kropel ich soku. Przygotowanie tego kremu zaczynamy od ubicia śmietany. Gdy jest już sztywna dodajemy serek i ucieramy na gładką masę. Na końcu dodajemy pozostałe składniki, ale nie mieszamy zbyt długo, aby krem się nie zważył.

Takie ciasto mogę jeść codziennie i czuję, że tym samym dbam o swoje zdrowie. Nie tylko dostarczam mojemu organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych, ale również pomagam moim jelitom i układowi krwionośnemu w ich codziennym funkcjonowaniu dzięki błonnikowi. Jest słodkie, ale nie przesłodzone, dzięki czemu pozbywam się ochoty na komercyjne słodycze. Serdecznie polecam, jedzcie na zdrowie!

Źródła:

Randomized controlled trial of oatmeal consumption versus noodle consumption on blood lipids of urban Chinese adults with hypercholesterolemia.

Oat (Avena sativa L.) and amaranth (Amaranthus hypochondriacus) meals positively affect plasma lipid profile in rats fed cholesterol-containing diets

Serum lipid response to a fat-modified, oatmeal-enhanced diet

Justyna Maserak

Podróżniczka, autorka bloga podróżniczego. Z wykształcenia filolog angielski. Testuje i opowiada o eko produktach z najdalszych zakątków świata.

W życiu staram się dokonywać świadomych wyborów. Sięgam po te, które wydają mi się najlepsze, ponieważ często niemożliwym jest dokonanie wyboru idealnego. Przypadła mi rola nieco tradycyjnej żony i z tego powodu to ja najczęściej wybieram jedzenie dla naszej, póki co, dwuosobowej rodziny. Stąd moje zainteresowanie zdrowym odżywianiem. Oprócz tego często z mężem podróżujemy – dzięki temu uczymy się wielu rzeczy, uwrażliwiamy na pewne sprawy, przez co czujemy wagę dokonywania ekologicznych i naturalnych wyborów także pod względem odżywiania. A są to częstokroć wybory niejednoznaczne i trudne, zwłaszcza w czasach globalizacji.

Wychodzę z założenia, że uczymy się przez całe życie i nie należy bać się popełniania błędów, co nie oznacza, że mamy ich nie unikać, jeśli to możliwe. Stąd zakładam, że moja obecna wiedza nie jest ostateczna oraz może stać się nieaktualna.

Jeżeli moje teksty będą dla Was przydatne, podzielcie się nimi ze znajomymi. Może i im się przydadzą?

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie.

Zarządzanie plikami cookies

Ładowanie...