compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Wybierz temat
Ekologicznie lśniąca kuchnia - porady i przepisy
blog article icon

Ekologicznie lśniąca kuchnia - porady i przepisy

Poradnik

Lubimy, kiedy miejsce przygotowywania posiłków jest uporządkowane i czyste, a jednocześnie bezpieczne pod względem higienicznym. Warto poznać ekologiczne sposoby utrzymywania kuchni w takim stanie, aby przebywanie w niej było przyjemnością.


Pamiętaj o ekonomii i ekologii. Dbaj o podstawowe zasady oszczędności prądu, gazu i wody:

Na poczatek kilka eko przykazań kuchennych

  1. Kup zmywarkę o wysokiej klasie energetycznej; zmywanie ręczne zawsze jest droższe i bardziej obciążające dla środowiska. Jeśli masz dużą rodzinę, kup większą zmywarkę (60 cm) – zmniejszysz liczbę zmywań, którymi obciążałbyś mniejsze urządzenie. Droższy sprzęt to często większa oszczędność użytkowania.
  2. Kup lodówkę o wysokiej klasie energetycznej; zamrażalnik powinien mieć osobne drzwi. Nastawiaj optymalną temperaturę chłodzenia. Pamiętaj, aby zawsze dokładnie zamykać drzwi lodówki i nie trzymać jej niepotrzebnie otwartej. Przeglądaj jej zawartość raz na kilka dni – wyrzuć popsute, przeterminowane jedzenie.
  3. Jeśli w kuchni masz instalację gazową, pamiętaj o rozsądnym używaniu palników. Pilnuj, aby płomień był dostosowany do wielkości naczynia i nie wychodził poza jego obręb.
  4. Gotuj pod przykryciem – zaoszczędzisz nawet 30% energii.
  5. Co jakiś czas rób przegląd zawartości szafek. Sprawdzaj daty przydatności produktów, a także zawartość pojemników i torebek. W zapomnianych workach z żywnością mogą zalęgnąć się mole spożywcze, które zanieczyszczają produkty – wówczas często trzeba wyrzucić całkiem spore zapasy jedzenia.
  6. Sprzątaj kuchnię codziennie – przecieraj blaty, wybieraj śmieci z sitka w zlewie, opróżniaj kosz na mokre odpadki. Raz w tygodniu posprzątaj pomieszczenie z użyciem środków czyszczących, umyj podłogę, lodówkę, wyczyść kuchenkę.

Do czyszczenia powierzchni w kuchni możesz wykorzystać przepisy z działu „Ekologicznie czysta łazienka. Poniżej prezentujemy kilka sposobów na ekologiczną kuchnię.

Blaty

Wycieraj je z wody i innych zabrudzeń, na przykład ekologicznymi zmywakami gąbczastymi. Do codziennego przetarcia wystarczy zwykła woda. Raz w tygodniu do mycia blatów użyj pasty z sody oczyszczonej i odrobiny mydła w płynie.

Uwaga, blaty marmurowe myjemy wodą lub rozcieńczonym płynem do mycia naczyń (np. wywarem z orzechów piorących).

Zmywarka - przepis na własne tabletki do zmywarki

Możesz zrobić własne kostki do zmywarki! Potrzebujesz:

Wsyp suche składniki do miski i dokładnie wymieszaj. Zalej wywarem z orzechów piorących i zmieszaj. Powstałą gęstą pastę przełóż do foremki na lód i odstaw na kilka godzin. Kiedy kostki wyschną, możesz używać ich zamiast zwykłych tabletek.

Pamiętaj, aby w Twojej zmywarce pojemnik na sól był zawsze pełen. Zamiast nabłyszczacza do naczyń możesz użyć zwykłego octu.

Aby zlikwidować w zmywarce brzydkie zapachy, do każdego zmywania wkładaj skórkę z połówki cytryny.

Co jakiś czas ustawiaj zmywanie na pusto – w dolnym koszyku postaw jedynie szklankę pełną octu.

Zmywanie naczyń

Możesz także przygotować własny ekologiczny płyn do mycia naczyń. Potrzebne będą:

  • orzechy piorące – 15 łupin na litr wody,
  • woda,
  • olejek eteryczny, np. cytrynowy, lawendowy, herbaciany.

Gotuj orzechy w wodzie przez 15 minut, do uzyskania ciemnobrązowego wywaru. Przestudź, dodaj wybrany zapach i wlej do pustej butelki. Wywar będzie się lekko pienił.

Kuchenka

Płytę kuchenki możesz wyczyścić pastą z sody oczyszczonej i wody, a w razie mocniejszych zabrudzeń – sody oczyszczonej i mydła w płynie. Zaschnięte resztki jedzenia, ślady po wykipieniu itp. pokryj pastą z sody oczyszczonej i ciepłej wody:

  • 3 miarki sody oczyszczonej,
  • 1 miarka wody,

i zostaw na kilka godzin. Następnie przetrzyj mokrą gąbką.

Piekarnik

Aby wyczyścić wnętrze piekarnika, użyj mieszanki do piekarnika:

  • 1 miarka soli,
  • 1 miarka sody oczyszczonej,
  • ½ miarki boraksu.

Dodaj ciepłej wody i powstałą pastą wyszoruj miejsca, gdzie zalega przypalone jedzenie, a następnie spłucz czystą wodą.

Lodówka

Co jakiś czas wyjmij wszystko z lodówki i przetrzyj ją szmatką zanurzoną w roztworze ciepłej wody z sodą oczyszczoną. W ten sposób pozbędziesz się zapachu jedzenia i lekko zdezynfekujesz wnętrze.

Kosz na śmieci

Wysyp na dno kosza na śmieci trochę sody oczyszczonej – będzie pochłaniała niemiłe zapachy. Wymieniaj ją raz na dwa tygodnie.

Podsumowanie

Kuchnia to miejsce bardzo specjalne dla wszystkich domowników – kiedy zadbacie o jej atmosferę, porządek i schludność, przygotowywanie napojów i posiłków stanie się wielką przyjemnością.

Warto poświęcić 30 minut dziennie na „odgruzowanie" blatów czy zlewu, nastawienie zmywania i uporządkowanie rzeczy, które powinny znajdować się w szafce. Wiadomo, nikt nie lubi sprzątać. Jesteśmy jednak przekonani, że z naszymi ekoradami Wasza kuchnia nabierze blasku, a Wy poczujecie się w niej naturalnie!

Joanna Baranowska

Redaktorka i dziennikarka, absolwentka UW, prowadzi proekologiczny blog Organiczni.eu. Mama dwóch synów, żona aktywisty rowerowego. Wnikliwie przygląda się wszystkiemu, co nosi nazwę "eko" i tropi greenwashing. Działa w warszawskim Stowarzyszeniu Kooperatywa Spożywcza DOBRZE.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie.

Zarządzanie plikami cookies

Ładowanie...