compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Wybierz temat
Spirulina crunchy. Czym jest? Jak powstaje? Jak zażywać?
blog article icon

Spirulina crunchy. Czym jest? Jak powstaje? Jak zażywać?

Poradnik

Spirulina crunchy Aurospirul powstaje na małej, rodzinnej farmie. Uprawiasię ją w prosty, ekologiczny i przyjazny dla środowiska sposób. Rośnie pod gołym niebem w idealnych warunkach klimatycznych.

Zapraszamy do gościnnego wpisu przygotowanego przez dystrybutorów niezwykłej Spirulina crunchy. Jej właściciele osobiście w Indiach nadzorują jedną z dwóch na świecie hodowli spiruliny, która jest uzyskiwana poprzez naturalne suszenie.

Spirulina crunchy w skrócie:

  • Suszona naturalnie na słońcu
  • Ma wyjątkową moc (biofotony) i delikatny smak
  • Istnieją tylko dwie takie farmy na świecie
  • AUROSPIRUL współtworzą głównie kobiety
  • Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny, działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie.
  • Ma kilkanaście niezwykłych właściwości 
  • Sprawdź nasz dział naturalne suplementy diety

Tutaj w południowych Indiach, w międzynarodowym mieście Auroville rośnie nasza niebiesko-zielona alga z gatunku Arthrospira Platensis. Na tej małej, rodzinnej farmie hoduje się ją w prosty, ekologiczny i przyjazny dla środowiska sposób. Rośnie pod gołym niebem w idealnych warunkach klimatycznych.

Odkryliśmy ją podczas jednej z naszych podróży po Azji.

Hipokrates powiedział kiedyś: „Spraw, by Twoje jedzenie było Twoim lekarstwem, a Twoje lekarstwo Twoim pożywieniem.” Dziś jego słowa są ważniejsze niż kiedykolwiek. Jest wiele produktów naturalnych, które mają taki właśnie potencjał. Nazywane są Superfoods, zalicza się do nich m.in. spirulina.

Spirulina z indii

Jest suszona naturalnie na słońcu. Dzięki temu ma wyjątkową moc (biofotony) i delikatny smak. Zadziwiające jest to, że istnieją tylko dwie takie farmy na świecie.

Proces produkcji jest bardzo prosty. Po wysuszeniu otrzymujemy gotowy, nieprzetworzony  produkt w postaci  CRUNCHY czyli spirulinowych chrupek :)

Jak zażywać spirulinę crunchy?

Spirulina crunchy jest bardzo wygodna w stosowaniu, wystarczy zjeść jedną  łyżeczkę dziennie czyli ok. 5 gram. Jest to równowartość ok. 16 tabletek czy kapsułek.  

Możesz ją połknąć popijając wodą z cytryną, chrupać lub  używać jako dodatek do dań. Posyp nią pomidorki, sałatę lub inne ulubione warzywka, dodaj na kanapki.

W Indiach jest to naturalne pożywienie, nikt nie myśli o tym, by jeść ją w tabletkach.  Pije się spirulinowe shoty (tu najlepiej sprawdza się nasz proszek) lub je w postaci świeżej pasty z ryżem (tak jak my surówki) podczas obiadu.

O marce Aurospirul

"AUROSPIRUL" współtworzą głównie kobiety. Są niezwykle pracowite i radosne. Firma wspiera lokalną społeczność , angażuje się w programy edukacyjne m.in. na temat świadomego odżywiania i ochrony środowiska. Taki w pełni ekologiczny proces hodowli  a następnie suszenia spiruliny wymaga zaangażowania i pracy sporej grupy osób. Wiele farm zastępuje dziś ludzi maszynami  a proces suszenia jest sztuczny. Nasza filozofia jest inna. Wspieramy się wzajemnie i myślimy w kategoriach Fair Trade.

"AUROSPIRUL" współtworzą głównie kobiety. Są niezwykle pracowite i radosne. Firma wspiera lokalną społeczność , angażuje się w programy edukacyjne m.in. na temat świadomego odżywiania i ochrony środowiska. Taki w pełni ekologiczny proces hodowli  a następnie suszenia spiruliny wymaga zaangażowania i pracy sporej grupy osób. Wiele farm zastępuje dziś ludzi maszynami  a proces suszenia jest sztuczny. Nasza filozofia jest inna. Wspieramy się wzajemnie i myślimy w kategoriach Fare Trade.

Dlaczego warto włączyć spirulinę do naszej diety?

Dzisiejsza jakość warzyw i owoców pozostawia wiele do życzenia. Szokujące są badania pokazujące spadek zawartości składników odżywczych w warzywach aż o 70%.  Naukowcy badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat potwierdzili, że jest to najpotężniejsze i najbardziej zrównoważone źródło pożywienia na naszej planecie. Jej moc odżywcza przewyższa wartością jakikolwiek inny produkt żywnościowy.

Jak podaje NASA: „wartość odżywcza 1 grama spiruliny jest równowartością 1 kilograma wybranych owoców i warzyw”.

Spirulina crunchy doskonale uzupełnia i wzbogaca każdą dietę, wegetariańską, vegańską czy „raw food”. Jest naturalnym pokarmem dostarczającym organizmowi szybkiej dawki energii i wartości odżywczych. Oczyszcza z toksyn i reguluje metabolizm. Ma właściwości antynowotworowe.

Jest jedną z najstarszych form życia na naszej planecie. Według naukowców, zamieszkuje ziemię od ok. 3,6 miliardów lat. Ustanowiła ewolucyjny pomost pomiędzy bakterią, a zieloną rośliną. Odnawiała się przez miliardy lat, będąc pożywieniem dla wielu kultur w Afryce, na Bliskim Wschodzie, Azji i obu Amerykach.  

Spirulina zwiększa sprawność układu immunologicznego, wzmacnia serce, redukuje poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn i odkwasza go. Dodaje sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną. Jest to zasługa witalizujących składników (m.in. witamin i enzymów), a także tzw. biofotonów czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną, by oddać ją gotową do wykorzystania przez organizm.

Spirulina to w ok. 60% źródło wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka roślinnego (trawione w ok. 90%, dla porównania to z wołowiny w ok. 20%). Jego udział jest blisko trzykrotnie większy od białka zawartego w mięsie.

Zawiera komplet 18 aminokwasów – najwyższa koncentracja jaką można znaleźć w żywności. Aminokwasy te są materiałem budulcowym dla mięśni, a także przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, m.in. wyrównują poziom cukru we krwi, przyspieszają rekonwalescencję.

Ta niezwykła alga to najbogatsze źródło witamin, w szczególności: B12, B1, B2, B3, B6, B9, D, E, K i Beta-karotenu.

Spirulina crunchy zawiera niezwykle rzadko występujący kwas tłuszczowy – Gamma Linolenowy, obecny w mleku matki.

Zawiera także całą gamę składników mineralnych, m.in. magnez, żelazo, potas, sód, fosfor, wapń, mangan, cynk, selen.

Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny, działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Normalizuje przemianę jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Już w 1974 roku na Światowej Konferencji Żywności ogłoszono, że spirulina jest „możliwym, najlepszym pokarmem przyszłości”.

Osobiście regularnie odwiedzamy farmę w Auroville i jako wolontariusze pomagamy. Dzięki temu mamy też pewność, że oferowana przez nas spirulina jest najwyższej jakości, w pełni naturalna i hodowana w sposób ekologiczny. Sami od lat chrupiemy Crunchy korzystając z jej dobroczynnych właściwości.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie.

Zarządzanie plikami cookies

Ładowanie...